Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir optužio je u ponedjeljak Iran za prijetnje saudijskom savezniku Bahreinu u razgovoru s visokom predstavnicom Europske unije koja pokušava uvjeriti službeni Rijad u opravdanost nuklearnog sporazuma što ga je Zapad sklopio s Iranom.

Džubeir je na zajedničkoj konferenciji za novinare s visokom predstavnicom za vanjsku politiku Federicom Mogherini rekao da Islamska Republika Iran ima neprijateljske planove prema bliskoistočnim susjedima.

Mogherini je pozdravila sporazum rekavši da je to “znak nade za cijeli svijet” i rekla da razumije “vrlo dobro” zabrinutost Rijada.

 

  • Teheran se miješa u unutarnja pitanja susjednih zemalja, rekao je saudijski šef diplomacije

.

Nije objasnio o kakvim je iranskim komentarima riječ i tko ih je izgovorio no smatra da su povezani sa sporazumom kojim se šest sila obvezalo postupno ukidati Iranu sankcije u zamjenu za ograničenje njegova nuklearnog programa.

Mogherini je doputovala u Rijad kako bi pozvala na mir u Jemenu te kao i drugi visoki zapadni čelnici, uvjerila Saudijsku Arabiju, zemlju sunitskog islama, da sporazum sklopljen s Iranom neće naštetiti regiji.

Mogherini je pozdravila sporazum rekavši da je to “znak nade za cijeli svijet” i rekla da razumije “vrlo dobro” zabrinutost Rijada.

U utorak Mogherini putuje u Teheran kako bi s tamošnjim dužnosnicima razgovarala o primjeni povijesnog sporazuma potpisanog 14. srpnja.

Europska unija je igrala važnu ulogu u pregovorima između Irana i pet članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke.

Saudijska Arabija i ostale zemlje Perzijskog zaljeva strahuju da će ukidanje gospodarskih sankcija Iranu omogućiti da izdašno vojno i financijski pomaže svoje regionalne saveznike. Arapi optužuju Iran, zemlju šijitskog islama da se upliće u Bahrein, Irak, Siriju, Libanon i Jemen.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.