Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev raspustio je u srijedu donji dom parlamenta i pozvao na prijevremene izbore te također pozvao naciju na konsolidaciju u teškim ekonomskim prilikama koje su rezultat strmoglavog pada cijena nafte.

Izbori će se umjesto na kraju ove ili početkom 2017. održati 20.  ožujka, objavljeno je na Twitteru predsjedničkog ureda za odnose s javnošću. Ovaj potez Nazarbajeva nije iznenađenje jer je donji dom ovaj mjesec jednoglasno glasao za svoje raspuštanje. Politički analitičari pojašnjavaju da će prijevremeni izbori veteranskom čelniku omogućiti da učvrsti svoju vlast prije nego nezadovoljstvo padom standarda dosegne vrhunac.

“Naš se narod u ova teška vremena mora ujediniti i svim mogućim sredstvima, ako treba i zakonskim, suprotstaviti se provokacijama”, rekao je kazahstanski predsjednik. Nazarbajev nema protivnika u donjem domu parlamenta koji broj 107 zastupnika, a većina je iz njegove stranke Nur Otan.

U Kazahstanu nikada nisu održani izbori koji bi prema zapadnim standardima mogli biti svrstani kao slobodni i pošteni.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.