U povodu sjednice Gradske skupštine na kojoj će se u utorak, 1. prosinca, raspravljati o prijedlogu zagrebačkog proračuna za iduću godinu, predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić posjetio je u ponedjeljak gradsku četvrt Brezovicu gdje je, ukazujući na primjer neasfaltiranih ulica, poručio da HDZ neće podržati predloženu raspodjelu novca.

Mikulić je podsjetio da se na sjednici Gradske skupštine neće glasovati o prijedlogu proračuna gradonačelnika Milana Bandića, jer će on biti u prvom čitanju, ali između prvog i drugog čitanja postoji mogućnost podnošenja amandmana, što će HDZ iskoristiti.

Ocijenio je kako se u prijedlogu proračuna ponovno ne naziru nikakvi kapitalni projekti i investicije, već je njegova svrha isključivo samoodržavanje.

“Nije Grad Zagreb samo centar. Očito je gradonačelnik zaboravio na rubne dijelove kao što je Brezovica. Gdje su u proračuna sredstva za onih famoznih 10 škola, 10 vrtića i 10 dvorana? Što je s mladim obiteljima i ulaganjem u njihovu budućnost? Najlakše je, kako to običava gradonačelnik, doći, obećati i zaboraviti”, poručio je Mikulić.

HDZ će podržati sve što je u interesu Zagrepčana, no novi prijedlog proračuna  je potpunu podbacio jer se ništa ne ulaže u rubne dijelove grada. Prihodovna strana proračuna puni se gotovo 80 posto iz poreza i prireza, a Gradska uprava i dalje spava jer nije povukla sredstva iz EU fondova, niti se proračun dovoljno puni temeljem komunalnih doprinosa  i davanja.

Što se tiče rashodovne strane proračuna, Mikulić smatra kako je žalosno što se povećava iznos za plaće za isti broj djelatnika dok se, primjerice, smanjuju iznosi za male komunalne akcije u vijećima gradskih četvrti. Trebalo bi cijeli grad premrežiti infrastrukturom tamo gdje je trenutno nema, a nakon toga se može ići u gradnju fontana ili nekih sličnih objekata, dodao je.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Brezovica Vladimir Iviček ustvrdio je da su stanovnici Brezovice ljuti jer plaćaju jednaki prirez kao i svi ostali stanovnici Zagreba, a nemaju osnovne uvjete za život, kao što su pitka voda, kanalizacija i asfaltirane ceste.

Komentiraj

FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.