Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u petak za RTL kako Hrvatska zadržava pravo da ponovno uvede mjere prema Srbiji ako se ponovi nekontroliran priljev ljudi.

Ostojić je istaknuo kako je jasno da će i dalje dolaziti izbjeglički val, ali ne na način da na isti granični prijelaz uđe pet tisuća ljudi. “U ovom trenutku u Opatovcu je stabilna situacija. Ovdje je sada 700 ljudi i transport ide dalje”, rekao je ministar.

Na pitanje je li Vlada otvorila granicu zbog pritiska iz Bruxellesa, Ostojić odgovara kako Europska komisija nema ništa s deblokadom. “Hrvatska je samostalna država i članica Europske unije. Ne može se dogoditi da jedna nečlanica se poziva na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Mislim da je premijer bio jasan, mislim da će neki dugo pričekati da se pridruže Europskoj uniji”, dodao je.

 

  • Dodao je kako su inzistirali na tome da stane neorganiziran i nekoordiniran priljev, te kako su izdržali i deset i sedamdeset tisuća ljudi.

 

“Bio sam u Beogradu, čuo sam se telefonski s ministrom vanjskih poslova Srbije. Bio sam i u Bruxellesu, ali to ne može biti na način da mi kažu da u Srbiji nema nikoga ili da mi kažu da je Mađarska spremna surađivati”, rekao je Ostojić dodavši kako je na terenu potpuno drugačija situacija te kako su razgovori gubljenje vremena.

Komentiraj