Sastaje se Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora kako bi usuglasilo popis i odobrilo isplatu potraživanja koja prema koncernu i njegovim tvrtkama imaju najmanji dobavljači, odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) te mikro i male tvrtke, za što je iz posljednjeg kredita Agrokoru namijenjeno 30 milijuna eura.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak održat će konferenciju za medije, na kojoj će iznijeti najnovije informacije vezane uz stanje u koncernu, nakon sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća.

UŽIVO:

14:58 Medijima se obratio Ramljak koji je poručio kako sutra počinju isplate starog duga za 2100 dobavljača koji su prijavili potraživanja.

“Radi se o 1200 dobavljača koji su uglavnom OPG-ovi, obrti i mikropoduzeća prema kriteriju prihoda do 5,2 milijuna kuna godišnje. Isprate kreću i trajat će sljedećih nekoliko tjedana. Odluku je odobrilo vjerovničko vijeće i ti dobavljači će biti isplaćeni u stopostotnom iznosu”, poručio je Ramljak.

“Popis dobavljača je dugačak i vjerujem da su mogući neki propusti na tom popisu. Zato smo otvorili email adresu kako se oni koji misle da im pripda taj iznos jave i da se naprave korekcije. Ta to je osiguran određeni iznos”, dodao je povjerenik.

15:00 Ramljak je rekao kako je zaustavljen pad prodaje u Konzumu.

“Na dnevnoj bazi imamo neke male minuse ali trend pada je zaustavljen i prodaja je u odnosu na ovaj dan prošle godine manja za 2.2%, što je jako dobro, dok se za prvih sedam mjeseci kreće ispod 10%”, poručio je Ramljak.

15:03 Upitan o reviziji imovine rekao je kako će točne brojke objaviti u rujnu te kako trenutno nema točnih podataka. Na kraju je poručio kako jako puno investitora pokazuje interes na dnevnoj bazi za sve Agrokorove kompanije.

Nakon završene sjednice vijeća, objavljeno je priopćenje o donesenim odlukama na sjednici.

“Danas je u prostorijama Agrokora održana peta sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora d.d. na kojoj je donesena odluka o isplati punog iznosa tzv. starog duga odnosno dugova dospjelih prije otvaranja postupka izvanredne uprave svim OPG-ovima, obrtnicima i mikro dobavljačima Agrokorovih kompanija, koji su prijavili svoje tražbine”, poručeno je u priopćenju nakon sjednice vijeća.

“Članovi Privremenog vjerovničkog vijeća na prošloj su sjednici bili upoznati s kriterijima za isplatu starog duga dobavljačima, a na ovoj su im prezentirane i liste dobavljača koji zadovoljavaju kriterije za isplatu punog iznosa starog duga. Privremeno vjerovničko vijeće danas je za više od 2100 dobavljača Agrokora odobrilo plaćanje u ukupnom iznosu do 132 milijuna kuna. Veliki dobavljači i ostali vjerovnici bili su u ovoj odluci solidarni s najmanjim dobavljačima, kako bi samo ovoj kategoriji mogli biti isplaćeni puni iznos duga”, dodali su i podsjetili kako je 30 milijuna eura namijenjeno za isplatu starog duga.

“Podsjećamo, u ovu svrhu je u okviru novog financiranja izdvojen iznos od ukupno do 150 milijuna eura za isplatu dijela starog duga svim dobavljačima Agrokora koji zadovoljavaju kriterije prezentirane Privremenom vjerovničkom vijeću, od kojeg je iznos do 30 milijuna eura namijenjen OPG-ovima, obrtnicima i mikro dobavljačima”, stoji u priopćenju.

Današnjoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća prisustvovali su gospođa Marica Vidaković kao predstavnica skupine vjerovnika “veliki dobavljači” te predstavnici Knighthead Capital Management, LLC kao predstavnici skupine vjerovnika “imatelji obveznica”, predstavnici Sberbank of Russia kao predstavnici skupine vjerovnika “neosigurani vjerovnici i predstavnici Zagrebačke banke d.d. kao predstavnika skupine vjerovnika “osigurani vjerovnici” uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora”, objavljeno je u priopćenju za medije.

 

Komentiraj

FOTO:Nacional
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.