Vođe dviju najvećih španjolskih stranaka održali su u utorak drugi krug razgovora s kraljem Felipeom VI oko formiranja buduće vlade, nakon kojeg je tehnički premijer Mariano Rajoy ponovio da nema potrebnu podršku za njeno sastavljanje, iako je pobijedio na izborima dok je čelnik oporbenih socijalista poručio kako je on onda spreman uspostaviti vlast.

Španjolska je u političkoj blokadi nakon izbora održanih krajem prosinca jer četiri vodeće stranke ne uspijevaju postići dogovor o stvaranju koalicije.
Tehnički premijer Mariano Rajoy, čija je Narodna stranka desnog centra osvojila 123 od 350 mjesta u parlamentu, ponovio je da i dalje nema većinu glasova potrebnu za formiranje vlade jer Socijalistička radnička stranka Španjolske (PSOE) odbija dijalog.
“Rekao sam kralju kako nemam većinu jer PSOE odbija dijalog. Zbog toga danas ne mogu jamčiti stabilnu vladu u Španjolskoj“, izjavio je nakon sastanka s kraljem koji je trajao 45 minuta.
Stranka lijevog centra PSOE osvojila je na izborima 90 mjesta i već prije je poručila kako neće razgovarati s Narodnom strankom o stvaranju velike koalicije koja bi imala više od potrebnih 176 mjesta, odnosno više od polovice zastupnika u parlamentu. Savez s PSOE-om jedina je mogućnost da Narodna stranka ostane na vlasti.
Vođa PSOE-a Pedro Sanchez došao je tako u situaciju da on pokuša formirati vladu, a da je voljan to učiniti rekao je kralju ranije tijekom dana.
“Ako Rajoy odbije, što smatramo njegovom dužnosti, socijalistička stranka će iskoračiti i pokušati izvući španjolsku demokraciju iz blokade u kojoj se nalazi“, rekao je Sánchez.
Kralj Felipe VI mora dati mandat za sastavljanje vlade no zasad niti Rajoy, kao pobjednik izbora, niti Sanchez kao drugoplasirani kandidat nisu uvjerili monarha u mogućnost sastavljanja stabilne vlade, što je prvi takav slučaj od uvođenja demokracije u toj zemlji. Kralj nema rok za davanje mandata za sastavljanje vlade.
Narodna stranka i PSOE mijenjaju se na vlasti 35 godina no dvije nove stranke, Podemos i Građani, politički su usitnili parlament nakon neizvjesnih izbora 20. prosinca.
Podemos, koji se protivi mjerama štednje te podržava organiziranje referenduma o nezavisnosti sjeveroistočne pokrajine Katalonije, osvojio je 69 mjesta te je spreman koalirati s PSOE-om i strankom Ujedinjena ljevica koja ima 2 zastupnika.
No niti ta koalicija ne bi imala potrebnih 176 mjesta pa bi morala priključiti separatističke regionalne stranke, čemu se protivi PSOE. Podemos, pak, ne želi koaliciju u kojoj bi bila stranka centra Građani s osvojenih 40 mjesta. Građani su već prije pozvali na stvaranje velike koalicije s Narodnom strankom i PSOE-om.
Mogućnost koju zasad odbijaju Narodna stranka i PSOE jest raspisivanje novih izbora.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.