Ivica Galovic/PIXSELL

Optima grupa, ruskih vlasnika, koja upravlja Rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu, opovrgnula je u petak navode da su odgovorni za povećano onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu tvrdeći u priopćenju kako rafinerija uopće ne radi posljednjih mjesec dana te da se nalazi u redovitom remontu pa ne može biti odgovorna za onečišćenje.

“Posebno ističemo činjenicu da su postrojenja Rafinerija nafte Brod zaustavljena te ne rade od 16. 12. 2015. godine i s radom nastavljaju  27.01.2016. godine. Uzimajući u obzir da Rafinerija nafte Brod ne radi u razdoblju u kojemu u kontinuitetu pristižu izvještaji o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu, evidentno je da su pritužbe usmjerene na rad Rafinerije nafte u Brodu neosnovane i neutemeljene”, navodi se u priopćenju Optima grupe.

Pojašnjava se kako je obustava rada Rafinerije u skladu s planom o zaustavljanju postrojenja radi provođenja godišnjeg remonta, na odjelima stare i nove linije proizvodnje.

Iz ove kompanije su naveli da je na razini ministarstva Republike Srpske, Bosne i Hercegovine te Ministarstva ekologije Republike Hrvatske uspostavljena radna skupina koja zasjeda dva puta godišnje u cilju unapređenja životne sredine, te da Rafinerija nafte u Brodu redovito provodi sve ekološke procedure i ispunjava sve ekološke standarde.

  • Iz Optime dodaju kako onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu česticama PM-10 i PM-2.5 u iznosima većim od graničnih i tolerantnih vrijednosti nastaje za vrijeme sezone grijanja, kada na području Broda i Slavonskog Broda počinju raditi kotlovnice i individualna ložišta građana.

Pored toga, tvrde iz Optima grupe, na povećanje koncetracije čestica utječe emisija ispušnih plinova iz automobila, izazvanih većim prometom zbog praznika, kao i povećana uporaba soli i pijeska pri održavanju prometnica.

Više hrvatskih medija posljednjih dana izvještavalo je o većem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu navodeći kako je razlog za to rad Rafinerije nafte u Brodu.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula zatražio od Europske komisije reakciju na onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu koje izaziva rafinerija nafte u Bosanskom Brodu.

Komentiraj

FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.