Premda su najavile da će potpisati koalicijski sporazum – Demokratska stranka žena (DSŽ), Hrvatska Radnička stranka, Pokret Zajedno i Zelena stranka, uz podršku Sindikata nezaposleni – nisu ga potpisale jer su članovi Radničke stranke iznenada odustali od koalicije “Pravo i pravda” iako su oni bili njeni inicijatori, izvijestila je u četvrtak predsjednica DSŽ Marija Jelinčić.

Jelinčić ističe kako je njezina stranka kroz cijelu situaciju “prošla čistih ruku”.

“Sve je bilo dogovoreno, međutim, nakon što smo obavijestili medije, Radnička stranka je odustala, a zatim i Pokret Zajedno i Zelena stranka. Ispred Radničke stranke jedino je bio prisutan njihov tajnik koji je ostao zatečen ovakvim tijekom događaja”, kaže Jelinčić.

Zbog novonastale situacije u DSŽ-u će, kaže, morati odlučiti hoće li izlaziti na izbore. “Ako ne budemo mogli doprinijeti promjenama, nadam se da će nove generaciji maknuti ovu političku žabokrečinu i bar malo razbistriti političku situaciju”, rekla je te dodala da DSŽ uvijek podržava Sindikat nezaposlenih Hrvatske – Akcija nezaposlenih Hrvatske.

Jelinčić je ocijenila i da je hrvatska politika u dvadesetak godina državu dovela u dužničko ropstvo, a narod na prosjački štap. Osudila je nepoštenu privatizaciju, kao i rasprodaju imovine koju su stvarale generacije. Osvrnula se i na ogromnu nezaposlenost rekavši da u Hrvatskoj, a što je rijetko, pada i zaposlenost i nezaposlenost. Kaže da se Demokratska stranka žena zalaže za drugačiju Hrvatsku, za visoki stupanj prava, jednakost žene, posebno ekonomsku samostalnost koja je preduvjet slobode.

Predsjednik Hrvatske Radničke stranke Mladen Novosel u telefonskom je razgovoru Hini rekao kako je predsjedništvo te stranke odlučilo da na izbore idu samostalno u deset izbornih jedinica. Dodao je i kako su odustali od koalicije, ali i da ne postoji razlog da i dalje ne ostanu u dobrim odnosima s tim strankama.

Komentiraj

FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.