Direktor mariborskog baleta Edward Clug u Lisinskom 20. travnja predstavit će balet prema Shakespearovu djelu

Nagrađivani i cijenjeni baletni plesač, koreograf i direktor mariborskog baleta Edward Clug u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 20. travnja predstavit će baletnu predstavu ‘’Radio & Juliet’’, nastalu prema jednom od najpoznatijih djela Williama Shakespearea ‘’Romeo i Julija’’, s kojom je obišao svijet i osvojio brojne nagrade.

Poznati rumunjski koreograf koji je karijeru stvarao u Sloveniji, predstavu ‘’Radio & Juliet’’ režirao je u Mariboru 2005. te je u njoj spojio naočigled nespojivo i stvorio modernu verziju poznate priče u kojoj Julija ne umire. ‘’Mogli biste je nazvati uvrnutom verzijom. Moja namjera nije bila ponovno ispričati već ispričanu priču, nego priuštiti publici iskustvo iz druge perspektive’’, objasnio je Clug svoje motive. U stvaranju svoje verzije te priče, nagrađivani koreograf i bivši plesač kaže da se namjerno udaljio od originala, ali iako ‘’Radio & Juliet’’ ne prati originalnu dramsku priču, jednosatni balet postavljen u današnjem svijetu retrospektiva je neispunjene ljubavi i sadržava sve važne elemente poznatog Shakespeareova djela.

Balet ‘’Radio & Juliet’’ postao je hit i obišao svijet kroz rasprodane dvorane od Europe, preko Amerike do Azije. Nakon nacionalnih kazališta i plesnih kuća Slovenije, Rumunjske, Koreje, Singapura, Kanade, Australije, Amerike te Ukrajinske nacionalne opere u Kijevu, kremaljskog dvorca u Moskvi i dvorane Oktjabrskij u Sankt Peterburgu, ovu jedinstvenu baletnu predstavu doživjet će i publika u Hrvatskoj.

  • TRAGIČNA ATMOSFERA I SENZIBILITET PJESAMA grupe Radiohead, Cluga su asocirali na priču o Romeu i Juliji pa je stvorio balet uz glazbenu podlogu 11 pjesama Radioheada

Pjesme benda Radiohead nisu slučajno dio baleta i njegova imena. Tragična atmosfera i senzibilitet pjesama Clugova omiljena benda često su ga asocirali na priču o Romeu i Juliji, pa je stvorio balet uz glazbenu podlogu 11 pjesama Radioheada, najviše s albuma ‘’Kid A’’ i ‘’OK Computer’’.

Ulogu Romea ima Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga koji se po broju plesnih uloga i osvojenih nagrada na prestižnim natjecanjima može svrstati među najbolje baletne plesače na svijetu.

Matvienkovo umijeće najbolje je opisala legendarna ruska primabalerina i koreografkinja Natalija Makarova koja je napisala da je on Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi te da balet već dugo nije vidio takav fenomen. Posljednjih nekoliko godina, iako obnaša funkciju direktora mariborskog baleta, Clug je puno surađivao s baletnim ansamblom u Stuttgartu, ali i s ansamblima u Švicarskoj, Australiji, Rumunjskoj, Nizozemskoj, Srbiji, Ukrajini i Hrvatskoj.

Komentiraj

FOTO:Nacional
PODIJELI
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.