Nezavisni kandidat u 12. izbornoj jedinici za talijansku nacionalnu manjinu Furio Radin rekao je u petak u Puli na predstavljanju predizbornog programa da zastupnici nacionalnih manjina nisu dogovorili nikakvu suradnju s niti jednom koalicijom te da će temelj dogovora biti program koji će biti uskoro objavljen.

“Dosta je bilo s računanjem glasova nacionalnih manjina. Dvije velike koalicije računaju na naš glas i na našu potporu, no nema nigdje riječi o našem programu a nitko nas nije pitao za suradnju tako da će se ovi probni baloni morati spustiti na zemlju”, rekao je Radin, dodavši kako je neutemeljeno govoriti prije izbora ono što se neće moći ostvariti nakon izbora.

“Nisu nas poštovali u proteklih šest, sedam mjeseci, s proteklom Vladom imali smo dosta poteškoća i neprilika. Stoga poručujem budućoj Vladi, kakve god boje bila, da se bavi našim programima jer želimo konačno započeti s politikom koja će poštivati manjine”, naglasio je Radin.

Iznijevši svoj program s posebnim naglaskom na školstvo, Radin je istaknuo kako bi država trebala osigurati didaktička sredstva, udžbenike i dvojezičnu dokumentaciju. Upozorio je da trenutno “nedostaju sredstva ali i volja da bi polaznici škola na talijanskom jeziku imali udžbenike na talijanskom jeziku”.

Dvojezičnost, po njegovim riječima, nije svugdje ostvarena u dovoljnoj mjeri, a u nekim sredinama nije uopće ostvarena iako ugovor između Hrvatske i Italije iz 1996. nalaže da se dvojezičnost mora razvijati i proširiti svugdje gdje je talijanska nacionalna zajednica.

Govoreći o svom predizbornom programu Radin je kazao kako on polazi od općih vrijednosti talijanske nacionalne manjine, od dvojezičnosti do same zaštite identiteta.

Komentiraj

FOTO:Fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.