Mate Radeljić, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku, po svemu sudeći je, u najmanju ruku, detaljno bio upućen u sporne aktivnosti osječkog poduzetnika Željka Biloša, svojeg bivšeg šefa, odnosno, njegovu uključenost u podmićivanja policajaca radi primanja najtajnijih informacija iz policijskih istraga i ostalih tajnih aktivnosti. Prema dokumentaciji dostupnoj Nacionalu, Radeljić je za te Biloševe sporne aktivnosti doznao u izravnom razgovoru s njime, ali i nekim drugim osobama koje su bile uključene. Radeljić je s Bilošem o tome diskutirao, a vrlo vjerojatno je i prisustvovao sastancima na kojima se razgovaralo o tim Biloševim nezakonitim aktivnostima.

  • Otkriće da se Radeljić nalazio u blizini optuženika kada su razgovarali o policijskim istragama, zasad nije dovelo do njegova povezivanja s bilo kakvim kaznenim djelom
  • U optužnici se Radeljić spominje uz bivšeg ministra financija Slavka Linića. Tvrdi se da su i Radeljić i Linić bili svjesni toga da Bilošu netko odaje podatke o istragama

Sve to otkriva sadržaj optužnice koja je u travnju prošle godine, zbog odavanja tajni iz najosjetljivijih policijskih istraga, podignuta protiv ukupno petnaest osoba, među kojima je i Željko Biloš. Sedmero osumnjičenih su djelatnici policije, s tim da su neki od njih bili zaposlenici policijskog USKOK-a, elitne policijske jedinice koja bi se trebala boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Svi oni optuženi su za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita. Osim policajaca Vjekoslava Drnića, Marka Svaline, Branka Damjanovića i Tomislava Jerkića te policajki Andree Kožić, Slavice Perko i Selme Abadžić, optuženi su i Vladimir Rajić, Igor Mlinar, Rudolf Krpina, Stipe Barišić, Damir Ivić te Željko Biloš i Josip Petrović, bliski prijatelj šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Cijela priča počela se raspletati kada su u rujnu 2012. zbog curenja informacija iz tajnih istraga, uhićeni policajci Svalina i Drnić. Nakon što su oni uhićeni, tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u Saboru je izjavio da su informacije koje su za novac ili druge usluge policajci odavali zainteresiranim osobama, uzdrmale četiri tajne istrage koje su u tom trenutku bile u tijeku.

Među osobama koje su od korumpiranih policajaca primale tajne informacije bio je Željko Biloš, koji se prošlog tjedna našao u središtu pozornosti i zbog još jedne optužnice koja ga tereti zbog golemih poreznih dugova koji su mu se, navodno, godinama opraštali. Zbog te afere optužnica je podignuta i protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović-Smiljanec. Biloš je optužen zato što je preko posrednika dobivao informacije o tome je li mu tajno prisluškivan telefon, je li pod tajnim nadzorom i provodi li policija nad njim nekakve izvide. Po navodima u optužnici, sve se zbivalo od 2010. do 2012. U optužnici se navodi da su Vlado Rajić i Igor Mlinar bili svojevrsna poveznica između policajaca i zainteresiranih osoba, a za tajne informacije policajcima koji su ih dostavili, plaćani su građevinski materijali za izradu fasada, plastične operacije, dobivali su novac ili su, pak, sve to radili uz obećanje da će im supruga biti zaposlena ili da će oni napredovati u službi.

U to sporno vrijeme Mate Radeljić bio je direktor Osječke televizije, kojoj je vlasnik bio Željko Biloš. Sadržaj optužnice dostupne Nacionalu sugerira da je o svim tim djelima saznanja iz prve ruke imao i predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić. “Da su predmetnoj narudžbi doista prethodili susreti Stipe Barišića, Željka Biloša i Josipa Petrovića u Malinskoj i Umagu, razvidno je iz telefonskih razgovora između Stipe Barišića i Željka Biloša od 14. srpnja 2012. u 18.53 sata, Željka Biloša i Mate Radeljića istoga dana u 19.22 sata (u taj razgovor se u jednom trenutku uključuje i Josip Petrović), zatim između Željka Biloša i Hrvoja Pezića od 13. srpnja 2012. u 21.18 sati (u taj razgovor se također uključuje Josip Petrović) te razgovora između Stipe Barišića i Dragana Bakovića od 14. srpnja 2012. u 13.35 sati; sadržaj tih razgovora suglasan je s podacima iz dokumentacije pribavljene od hotela Sol u Umagu, i to rezervacija, računa i upita za organizaciju smještaja”, stoji u navodima iz optužnice podignute 10. travnja prošle godine.

OSJEČKI PODUZETNIK ŽELJKO BILOŠ BIO JE VLASNIK OSJEČKE TELEVIZIJE, NA KOJOJ JE DIREKTOR BIO MATE RADELJIĆ FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL
OSJEČKI PODUZETNIK ŽELJKO BILOŠ BIO JE VLASNIK OSJEČKE TELEVIZIJE, NA KOJOJ JE DIREKTOR BIO MATE RADELJIĆ
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Zanimljivo je da se u toj optužnici Radeljić spominje uz bivšeg ministra financija Slavka Linića. Tvrdi se da su i Radeljić i Linić komunicirali s Bilošem te da su bili svjesni toga da Bilošu netko odaje podatke o istragama koje se vode protiv njega. “Iz već spomenutog razgovora između Vladimira Rajića i Stipe Barišića od dana 16. srpnja 2012. u 12.37 sati, u kojem je predmetna provjera tražena, također je razvidno da je i prilikom upravo spomenutih, ranijih provjera, Vladimir Rajić i tom prilikom Stipi Barišiću pribavio i dao na uvid službenu dokumentaciju iz nepoznatog spisa predmeta. Time ujedno postaje razvidno odakle Željku Bilošu podaci da je do sada četiri do pet puta bio „na mjerama”, kako navodi u svojim telefonskim razgovorima s Matom Radeljićem od 22. listopada 2012. u 09.08 sati i sa Slavkom Linićem od 26. listopada 2012. u 11.53 sata, odnosno, ukazuje se neistinitom njegova obrana da se uvijek ponaša kao da je na mjerama jer da se tako priča po gradu”, dio je optužnice protiv Biloša, u kojem se spominje Mate Radeljić.

To nije prvi put da se Radeljić spominje u kontekstu svjedoka radnji za koje je optužen Željko Biloš. Prošloga tjedna u javnosti su objavljeni detalji optužnice protiv Željka Biloša i Nade Čavlović-Smiljanec, u kojoj se također spominje Mate Radeljić. Jutarnji list tako je objavio da je Radeljić bio osoba od povjerenja Željka Biloša i da je on bio osoba za vezu sa SDP-ovom zastupnicom u Europskom parlamentu Biljanom Borzan, koja se zalagala za odgodu otplate poreznog duga Biloševoj tvrtki OLT. U nizu razgovora koje je Biloš gotovo svakodnevno vodio s Radeljićem u tom razdoblju, a koje je objavio Jutarnji list, Radeljić se poziva upravo na Biljanu Borzan kao posrednika koji će pomoći Bilošu da izbjegne ovrhu. “Javila mi se Biljana i kaže da joj se javila nova šefica Porezne u Osijeku, Ružica Kovačević te je rekla Biljani da joj stoji na raspolaganju za sve što joj treba.” U drugom razgovoru Radeljić obavještava Biloša da je razgovarao s Ružicom Kovačević, da je odobren novi reprogram i da će nešto morati platiti, ali je pronašla model kako to riješiti. Također dodaje da će Borzan zvati u Zagreb kako iz centrale ne bi gnjavili Ružicu Kovačević. Krajem srpnja Radeljić naziva Biloša te kaže kako mu je Biljana rekla da je “sve ono otišlo za Zagreb i da će biti riješeno”. Radeljić vjerojatno tada nije slutio da je Bilošev mobitel pod tajnim nadzorom USKOK-a te da se svi njegovi pozivi, po nalogu istražnoga suca, snimaju. Danas, pune tri godine nakon što je taj razgovor vođen, njegova snimka jedan je od dokaza kojima će USKOK pokušati potkrijepiti optužbu da je bivša ravnateljica Porezne uprave, a sada saborska zastupnica SDP-a, Nada Čavlović-Smiljanec u srpnju 2012. spriječila ovrhu Porezne uprave nad Biloševom tvrtkom OLT, koja je u to vrijeme imala 27,2 milijuna kuna poreznoga duga, pa stoga novac koji je u međuvremenu sjedao na račune OLT-a nije bio ovršen. OLT je u svibnju 2013. pokrenuo predstečajnu nagodbu, a prema optužbama USKOK-a, državni proračun je stopiranjem ovrhe oštećen za 9,498.176 kuna.

Ovi transkripti iz dviju optužnica koje su u posljednjih godinu dana podignute protiv Željka Biloša, pokazuju da je Mate Radeljić vrlo vjerojatno bio upoznat s najvećim dijelom spornih radnji za koje je Biloš optužen te da je bio njegova osoba od povjerenja. Prošlog tjedna opsežno se pisalo o Biloševim spornim aktivnostima, zbog kojih su pod pritiskom razne osobe, uključujući i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Otkriće da se Radeljić nalazio u blizini optuženika kada su razgovarali o kompromitaciji najosjetljivijih policijskih istraga, zasad nije dovelo do njegova povezivanja s bilo kakvim kaznenim djelom, što se može propitivati. Unatoč tome, te okolnosti mogle bi na kušnju staviti povjerenje koje mu je ukazala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentiraj