EPA

Belgijski tužitelji vjeruju da su pronašli stan u Bruxellesu, u kojem se jedan od napadača u Parizu sakrio nakon terorističkih napada, piše u petak BBC. Policija je u stanu u okrugu Schaerbeek pronašla tragove eksploziva i otisak prsta odbjeglog džiadista Salaha Abdeslama. Stan je unajmljen pod lažnim imenom, a vjeruju kako se tim imenom koristio muškarac koji je već u pritvoru.

Belgijski tužitelji rekli su kako su pronađeni tragovi eksploziva TATP i tri ručno izrađena pojasa koji su vjerojatno trebali biti korišteni za transport eksploziva. Policija još uvijek traga za 26-godišnjim Abdeslamom, za kojeg vjeruju da je sudjelovao u napadima prije nego što je pobjegao u Belgiju. Abdeslam je francuski državljanin rođen u Bruxellesu. Policija vjeruje da su se stanom koristili samo belgijski napadači, uključujući Abdeslama. Iz stana su, pretpostavljaju, samo uzeli pojaseve s eksplozivom i krenuli prema Parizu.

Ipak, moguće je da se Abdeslam nakon napada vratio u stan, vjerojatno misleći kako je to jedino mjesto na kojem bi mogao biti siguran. Policijska teorija je da ga je netko dovezao do Bruxellesa i ostavio ga u blizini stana u Schaerbeeku.

Vjeruje se kako je iznajmio VW Polo u Belgiji, koji je kasnije pronađen u blizini koncertne dvorane Bataclan u Parizu, gdje je ubijeno 89 ljudi. Iznajmio je i Renault Clio te rezervirao dvije hotelske sobe izvan Pariza uoči napada. Još uvijek nije potpuno jasno koja je njegova točna uloga u terorističkim napadima, a policija vjeruje da je bio logistička podrška.

U terorističkim napadima na Pariz 13. studenog militanti Islamske države ubili su 130 ljudi. Vjeruje se kako su napadi, barem dijelom, planirani u Bruxellesu. Belgijska je policija uhitila deset osoba, među kojima su i dvojica muškaraca koji su unajmnili stan u Schaerbeeku.

Komentiraj