Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sloveniji krajem srpnja na poziv predsjednika države Boruta Pahora bit će u prvom redu posvećen izražavanju pijeteta ruskim vojnicima koji su tijekom Prvog svjetskog rata umrli u toj zemlji, te svjetskom miru, pojasnilo je u četvrtak slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Putin će u Sloveniji nazočiti komemoraciji ruskim vojnicima koji su 1916. godine umrli u lavini na gorskom prijevoju Vršič, gdje su i pokopani uz pravoslavnu kapelu podignutu njima u spomen, te postavljeno obilježje s pravoslavnim križem uz natpis na ruskom jeziku: Sinovima Rusije.

Putin je do sada dva puta boravio na tlu Slovenije. Svoj treći dolazak potvrdio je u utorak u telefonskom razgovoru s Pahorom, a tom su prigodom dogovoreni i protokolarni detalji posjeta koji se smatra neslužbenim.

Stota obljetnica tragedije na Vršiču odvija se pod pokroviteljstvom predsjednika Pahora koji je nadavno izjavio da posjet ruskog predsjednika unatoč tome što o nekim stvarima ne dijeli mišljenje s Putinom može unaprijediti dijalog usmjeren u osiguranje mira u svijetu.
Događaj će biti obilježen s pijetetom i u znaku izražavanja rusko-slovenskih kulturnih i drugih veza, posebno zato jer se radi o jubilarnom 100. obilježavanju tragedije koja simbolizira povezanost dvaju naroda, ističu u Ljubljani.

Na tom je mjestu lani ruski premijer Dmitrij Medvjedjev govorio o dugim kulturnim i povijesnim vezama i prijateljstvu Rusa sa Slovencima, a ovogodišnja svečanost uz prisutnost dvaju predsjednika bit će posvećena miru u međunarodnoj zajednici, naglasili su u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Isto tako, kao i lani odbijaju kritike nekih oporbenih stranaka da pozivanje najviših ruskih dužnosnika u Sloveniju slabi poziciju Ljubljane u Europskojh uniji i NATO savezu, kritičnima prema ruskoj politici u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Putin u Sloveniju dolazi na komemoraciju koja će se održati 31. srpnja, a nije poznato hoće li tom prilikom doći i u Ljubljanu gdje bi na gradskom groblju prema nekim najavama trebalo biti postavljeno i obilježje ruskim vojnicima koji su tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovali u završnim borbama pred kraj rata u sjeveroistočnom dijelu Slovenije.

Komentiraj

FOTO: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.