EPA/MAXIM SHIPENKOV

Vladimir Putin je u novogodišnjoj čestitki u četvrtak zahvalio ruskim vojnicima koji se bore protiv “međunarodnog terorizma”, na kraju godine u kojoj je Rusija dospjela u središte gorućeg sirijskog pitanja.

“Danas bih napose htio čestitati praznik našim vojnicima koji se bore s međunarodnim terorizmom, koji daleko od domovine štite ruske državne interese”, rekao je ruski predsjednik u televizijskoj poruci u prigodi Nove godine.

“Nemaju svi priliku da proslave Novu godinu sa svojim najmilijima”, dodao je Putin, kazavši da neki Rusi moraju “obavljati vojnu službu, štititi naše granice i biti stalno budni kako bi jamčili našu sigurnost”.

U novogodišnjoj noći u Moskvi će biti raspoređen velik broj pripadnika sigurnosnih snaga jer vlasti strahuju od napada u ruskoj prijestolnici, a poznati Crveni trg, tradicionalno mjesto okupljanja za Novu godinu, prvi put je zatvoren za javnost.

Govor predsjednika Putina emitirat će se u ponoć u Moskvi, ali su ga zbog vremenske razlike već vidjeli Rusi na krajnjem istoku zemlje.

“I nemojte propustiti nazdraviti sreći i napretku Rusije”, poručio je na kraju Putin svojim sunarodnjacima.

Ruski predsjednik će Novu godinu dočekati “kod kuće, u krugu obitelji i prijatelja, kao i obično”, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Godina 2015. bit će u Rusiji obilježena vojnom intervencijom koja je 30. rujna počela u Siriji, gdje rusko zrakoplovstvo izvodi udare na “terorističke ciljeve” na zahtjev režima u Damasku kojega je najvjerniji saveznik.

Komentiraj