Ruski predsjednik Vladimir Putin opetovao je u nedjelju da Moskva neće slati kopnene snage da se bore na strani Bashara al-Assada u Siriji, gdje Rusija od kraja rujna vodi intenzivnu zračnu kampanju.

“Mi to ne planiramo i naši sirijski prijatelji to znaju”, rekao je Putin odgovarajući na pitanje televizijske mreže Rosija 1 o eventualnom slanju ruskih vojnika u Siriju.

Kako je rekao ruski predsjednik, cilj njegove vojne intervencije u Siriji je “stabilizirati legitimnu vlast i stvoriti uvjete za provedbu političke nagodbe”.

Putin je usto ocijenio da se Rusija ne utrkuje u  naoružanju sa Zapadom, usprkos demonstraciji sile ruske vojske koja je prvi put gađala ciljeve krstarećim raketama ispaljenim na udaljenosti većoj od 1500  km.

“To nije utrka u naoružanju. Riječ je o tome da se moderno oružje usavršava i mijenja. U drugim zemljama to se događa brže nego ovdje. Zato moramo biti aktualni”, rekao je ruski predsjednik.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je u zadnja 24 sata pogodilo 63 cilja u Siriji i uništilo zapovjedni stožer, učvršćene položaje i skladišta steljiva.

Usto je izvijestio da je postignut napredak u pregovorima s Pentagonom o osiguranju sirijskog zračnog prostora kako bi se spriječili izgredi između ruskih zrakoplova i zrakoplova međunarodne koalicije koju vode Sjedinjene Države.

Rusija, vjerna saveznica Damaska, od početka svoje vojne intervencije u Siriji 30. rujna izvela je bombardiranja iz borbenih zrakoplova i s krstarica na Kaspijskom moru, ali nije poslala kopnene snage.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.