Rusija ne teži vodstvu u Siriji nego želi pridonijeti borbi protiv terorizma koji ugrožava cijeli svijet, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin na skupu u Moskvi i kritizirao američku nespremnost na suradnju, a ocijenio je i da je najgori dio gospodarske krize u Rusiji prošao te da nema alternative mirovnom sporazumu iz Minska.

“Mi ne težimo vodstvu u Siriji. U Siriji može biti samo jedan vođa – sirijski narod. Mi težimo tome da damo svoj doprinos borbi protiv terorizma, koji je opasan i za Sjedinjene Države i za Rusiju i za europske države, a i za cijeli svijet bez pretjerivanja”, istaknuo je Putin na investicijskom forumu “Rusija zove!”
“Naši partneri imaju zbrku u glavi”, zaključio je odgovarajući na pitanja novinara i sudionika foruma.
Koalicija predvođena SAD-om priznala je neuspjeh svoje misije za obuku nekih skupina sirijske oporbe, rekao je Putin.
 “Priznali su da ta akcija nije uspjela, a sada samo razbacuju streljivo”, rekao je.
  • SAD se protivi ruskoj intervenciji u sirijskom ratu i odabrao je u borbi protiv džihadističke skupine IS pomoći drugim pobunjenicima kojima je padobranima u nedjelju dostavio streljivo na sjeveru zemlje.
Govoreći o američkom naoružavanju nekih skupina sirijske oporbe, Putin je rekao da se postavlja pitanja pada li to oružje u ruke terorista Islamske države (IS).
 Rusija je tražila da joj SAD kaže koji su ciljevi “stopostotno teroristički” i gdje treba napasti, ali nije dobila odgovor, rekao je nadalje Putin.
Osim toga, nastavio je, djelovanje Rusije u potpunom je skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom, za razliku od operacije SAD-a i koalicije koju vodi.
Postojeća suradnja sa Zapadom u Siriji nije dovoljna, drži Putin te ističe da SAD i Europa trebaju ohrabriti politički dijalog među sukobljenim stranama u Siriji.
“Ako hoćemo učinkovito djelovati, treba taj posao dignuti na ozbiljnu, konkretnu razinu”, rekao je.
Jednako je važno raditi zajedno i sa zemljama u toj regiji – Turskom, Jordanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom. Potrebno je, kako je istaknuo, vidjeti kako se na protuterorističkom planu mogu graditi odnosi s Turskom, prioritetnim partnerom Rusije, koja je zabrinuta zbog “kurdskog faktora” i “borbe protiv terorizma”.
Dotaknuvši se Ukrajine, ruski čelnik je izjavio da nema alternative mirovnom sporazumu iz Minska.
“Već sam rekao, i želim reći još jednom, nema alternative sporazumu iz Minska.”
Po njegovim riječima, vrhunac krize u ruskom gospodarstvu je prošao, ono se prilagođava promijenjenim uvjetima, što je prvi znak stabilizacije. Vlada i Ruska banka pokazali su dosljednost i da su sposobni postići rezultate u kriznim situacijama.
Putin je spomenuo i projekt plinovoda Sjeverni tok 2 rekavši da je njegova svrha  opskrba Europe plinom, a ne da se nekome oduzme tranzit.

Komentiraj

FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.