Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonskim je putem razgovarao s čelnicima Katara i Bahreina, pri čemu je naglasio potrebu diplomatskog dovršetka sukoba Katara s drugim arapskim državama, objavio je u subotu Kremlj.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prošlog su mjeseca prekinuli odnose s Katarom, optužujući tu državu da podržava terorizam, čime je nastao jedan od najvećih sporova u nekoliko godina između najmoćnijih država arapskog svijeta.

Moskva se s oprezom uključila u to pitanje, želeći pritom zadržati dobre odnose i s Katarom i sa Saudijskom Arabijom. Rusija u šestogodišnjem sirijskom sukobu podržava predsjednika Bašara al-Assada te je bliska s Iranom, najvećim saudijskim rivalom na Bliskom istoku.

Rusija je prošle godine prodala udio u državnoj naftnoj tvrtci Rosneft Kataru, dok s Rijadom koordinira smanjivanje proizvodnje nafte kako bi povisili njezinu cijenu na svjetskom tržištu.

Subotnji razgovor između Moskve i arapskih prijestolnica održan je na poticaj Katara i Bahreina, objavio je Kremlj.

“Vladimir Putin je istaknuo važnost političko-diplomatskog djelovanja kojemu je cilj nadilaženje različitih mišljenja i normalizacija trenutne teške situacije”, stoji u priopćenju o razgovoru između ruskog čelnika i katarskog emira Šeika Tamima bin Hamad al-Tanija.

Ruski i katarski čelnik dotakli su se i suradnje između dvije države na području energetike i investicija.

Bahreinskom kralju Hamadu bin Isi al-Khalifi Putin je poručio da treba uspostaviti izravan dijalog između svih strana uključenih u sukobu s Katarom.

Katarski ministar vanjskih poslova u subotu je najavio da će Doha odbaciti zahtjeve koje su joj postavile četiri arapske države, istaknuvši kako njihov cilj nije borba protiv terorizma, nego napad na katarsku suverenost.

No, ministar Šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Tani izrazio je i spremnost na razgovor o temama koje zabrinjavaju katarske susjede.

“Lista zahtjeva bit će odbačena, a ne prihvaćena. Voljni smo sudjelovati u dijalogu, ali pod primjerenim uvjetima”, rekao je katarski ministar, dodavši da ta država neće zatvoriti tursku vojnu bazu koja se nalazi na njezinom teritoriju, kao ni televizijski kanal Al Jazeeru.

Komentiraj