Rusija je spremna sudjelovati u prijedlogu OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte, izjavio je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin na energetskom kongresu u Istanbulu.

Nakon trodnevnih pregovora u Alžiru, članice OPEC-a su prošli tjedan pristale smanjiti proizvodnju sirove nafte za 700.00 barela na dan, na 32,5 do 33 milijuna barela, što je otprilike količina koju je taj naftni kartel crpio u ožujku.

Putin je rekao da su niske cijene nafte dovele do smanjenja investicija u globalni energetski sektor što će se u određenom trenutku pretvoriti u deficit i izazvati nove “nepredvidive skokove” cijena.

“Zbog toga u sadašnjoj situaciji smatramo da je zamrzavanje ili čak smanjenje proizvodnje nafte jedina ispravna odluka za održanje stabilnosti globalnog energetskog sektora”, istaknuo je.

“Rusija je spremna priključiti se zajedničkim mjerama o ograničavanju proizvodnje i poziva ostale izvoznice nafte da to učine”, rekao je Putin.

Nije precizirao do koje je razine Rusija spremna ograničiti svoju proizvodnju.

Ruska proizvodnja nafte skočila je u rujnu za gotovo četiri posto u odnosu na prethodni mjesec ili na 11.11 milijuna barela dnevno. To je novi rekord u postsovjetskom razdoblju, pošto su naftne tvrtke pojačale bušenje nafte zbog povoljnijih cijena na tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla oko 4 posto, na 49,06 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8 posto, na 48,24 dolara.

Uspon cijena nafte zahvaljuje se dogovoru članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje kako bi poduprle cijene, koje su već dugo pod pritiskom zbog prevelike ponude.

To je prvi takav sporazum OPEC-a od 2008. godine. Detalji, uključujući kvote za svaku pojedinu zemlju i podatke o provedbi sporazuma, bit će utanačeni na službenom sastanku OPEC-a u Beču 30. studenoga.

Putin je u ponedjeljak stigao u Istanbul, prvi put nakon izbijanja krize u odnosima s Turskom zbog rušenja ruskog borbenog zrakoplova nad Sirijom u studenom prošle godine.

Osim sudjelovanja na energetskom kongresu trebao bi se susresti s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Dvojica čelnika dvaput su se susrela od lipnja kada su se dogovorili oko normalizacije odnosa – u Putinovom rodnom gradu Saint Petersburgu i na marginama summita G20 u Kini.

Komentiraj

FOTO: EPA/ALEXEY DRUZHINYN /SPUTNIK
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.