Predsjednici Rusije i Irana dogovorili su se u ponedjeljak da će pojačati bilateralne kontakte i suradnju, uključujući oko pitanja sirijskog sukoba u kojemu su obje zemlje saveznice predsjednika Bašara al-Asada.

Sirijska vlada i oporba, koja ima potporu Zapada, trenutačno vode pregovore uz posredništvo Ujedinjenih naroda u sklopu diplomatskih napora pokrenutih uz američko-rusku podršku kako bi se okončao petogodišnji sukob u kojemu je ubijeno više od 250.000 ljudi.

Kremlj je priopćio da su predsjednik Vladimir Putin i njegov iranski kolega po dužnosti Hasan Rohani razmijenili mišljenja o sukobu i nizu drugih tema u telefonskom razgovoru. Nisu navedeni nikakvi detalji.

Rohani je rekao, prenosi Kremlj, da su suradnja i koordinacija između Teherana i Moskve važne za mir u Siriji.

“Tijekom primirja treba ubrzati političke pregovore (među sirijskim skupinama), ali to ne smije zaustaviti borbu protiv terorista u Siriji”, rekao je Rohani, a prenosi agencija IRNA.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.