Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u četvrtak u Kremlju s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji se boji da bi vojna pomoć Rusije Siriji i njezina doprema oružja Iranu mogli potaknuti napetosti između židovske države i njezinih susjeda.

“Došao sam ovamo s jednim ciljem: osnažiti sigurnosnu suradnju naših dviju zemalja kako bismo spriječili nepotrebne pogrješke, nesporazume i sukobe”, rekao je izraelski premijer na početku susreta s Putinom.

“Izrael je utvrdio jasan okvir za svoju sigurnost”, dodao je, prenosi njegov ured za odnose s javnošću. “Činimo sve što možemo kako bismo spriječili isporuke sofisticiranog oružja iz Irana i Sirije libanonskom Hezbollahu”, istaknuo je Netanyahu.

Izrael strahuje da bi doprema ruskog oružja, poput dopreme proturaketnog sustava S-300 Iranu, mogla putem domino efekta ojačati libanonski Hezbollah, izraelskog neprijatelja kojeg podupire Teheran.

Izrael je zabrinut i zbog otvorene potpore Moskve režimu u Damasku čiju vojsku u borbi s džihadistima i pobunjenicima podupiru ruski zrakoplovi i milicije Hezbollaha.

“Činimo sve kako bismo spriječili pojavljivanje još jedne terorističke bojišnice na Golanskoj visoravni”, nastavio je Netanyahu koji je u nedjelju potvrdio da će anektirani dio Golana “zauvijek ostati u izraelskim rukama”.

Tu su izjavu izraelskog premijera osudile Arapska liga i Sirija, a glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov nije htio reagirati na tiskovnoj konferenciji u četvrtak ujutro.

Netanyahuov posjet Rusiji događa se nakon posjeta palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa u ponedjeljak. I potonji se sastao s ruskim predsjednikom.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.