Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je svoj blagoslov Ramzanu Kadirovu, čelniku Čečenije, da nastavi obnašati svoju dužnost, ali ga je upozorio da se ruski zakoni moraju striktno provoditi u toj većinski muslimanskoj regiji.

Kadirov, bivši islamistički pobunjenik, uglavnom pridaje malo pažnje pravilima koja se provode u ostatku zemlje i Putinovo upozorenje će se smatrati kao pokušaj njegova obuzdavanja i podsjećanja na to tko mu je šef.

Iako je Kadirov (39) prisegnuo na odanost Putinu, kritičari kažu da je on uspostavio državu unutar države u kojoj se provode strogi islamski zakoni za žene i koriste metode protiv pobunjenika koje skupine za ljudska prava smatraju kršenjem prava.

“Važno je da se uspostavi tješnja koordinacija u radu sa saveznim vlastima, posebice po pitanjima sigurnosti”, rekao je Putin Kadirovu na sastanku u Kremlju.

“Morate učiniti sve kako bi osigurali da se ruski zakoni provode u svim područjima života”, kazao je i pritom još jednom naglasio da misli na sva područja života.

Kadirov, koji je na čelu Čečenije od 2007., rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći. Njegov sadašnji mandat istječe idući mjesec. Putin je rekao da je potpisao odluku kojom ga imenuje vršiteljem dužnosti čelnika do regionalnih izbora u rujnu.

Komentiraj

FOTO:EPA/YURI KOCHETKOV
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.