Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svom novom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu u prvom telefonskom razgovoru između dvoje čelnika od njegove inauguracije, objavio je u četvrtak Kremlj.

Dvoje čelnika obvezalo se “surađivati na važnim međunarodnim i regionalnim problemima, uključujući borbu protiv terorizma”, priopćio je Kremlj.

Naglasak je stavljen na nastavak mirovnih pregovora oko ukrajinske krize u takozvanom Normandijskom formatu koji uključuje Francusku i Njemačku kao posrednike.

Macronov stožer je tijekom predsjedničke kampanje više puta optuživao ruske državne medije za urotu protiv njega. Kremlj je “odabrao svoje kandidate”, konzervativca Francoisa Fillona i krajnje desnu Marine Le Pen, zato što “ne žele jaku Europu”, rekao je u veljači Macronov glasnogovornik Benjamin Griveaux.

Marine Le Pen je više puta posjetila Rusiju nekoliko tjedana prije predsjedničkih izbora na kojima je prošla u drugi krug i izgubila od Macrona. Tada je pozvala na ukidanje sankcija EU-a nad Rusijom.

Kremlj je odbacivao da želi utjecati na francuske izbore.

Komentiraj