Podjele među svjetskim liderima oko rješavanja rata u Siriji došle su na vidjelo u govorima na Općoj skupštini UN-a u New Yorku. SAD i Francuska inzistiraju na tome da sirijski predsjednik Bashar al-Assad mora otići, ali Rusija upozorava kako bi ‘ogromna pogreška’ bila ne surađivati s njim u borbi protiv militanata Islamske države.

Za očekivati je da SAD i Rusija predlože kompromis. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da su SAD spremne surađivati sa bilo kojom zemljom, uključujući Rusiju i Iran, kako bi se riješio sukob u Siriji. Obama je rekao kako će za okončanje dugotrajnog građanskog rata biti neophodan kompromis.

Obama je u svom govoru dodao kako države moraju poštivati međunarodni poredak te upozorio Rusiju da ne podupire sirijskog predsjednika. “Neke velike sile ponašaju se na način koji je suprotan međunarodnom pravu. Po toj bismo logici svi trebali poduprijeti Assada.

 

  • U svom obraćanju, Obama je al-Assada nazvao ‘tiraninom’ koji baca bombe napravljene od bačava na djecu.

 

“Trajna stabilnost može se održati jedino kada sirijski narod postigne sporazum za život u miru. SAD su spremne surađivati sa bilo kojim narodom, uključujući Rusima i Irancima, kako bi se taj sukob riješio. Ali, moramo priznati kako se nakon toliko krvoprolića, stanje ne može vratiti u prijeratni status-quo”, poručio je Obama.

Nedugo nakon Obame, svoj je govor održao i ruski predsjednik Vladimir Putin, kazavši kako bi ‘bila ogromna pogreška ne surađivati sa sirijskom vladom i njenim oružanim snagama, koji se licem u lice bore protiv terorizma’. Putin je također pozvao na stvaranje ‘široke protuterorističke koalicije’ koja bi se borila protiv Islamske države, uspoređujući je s međunarodnim snagama koje su se u Drugom svjetskom ratu borile protiv nacističke Njemačke.

 

  • Američki i ruski lideri odavno se razilaze u mišljenjima oko Sirije – SAD se protivi ostanku al-Assada na vlasti, dok mu je Rusija vjeran saveznik. Također, nedavno su pojačali vojnu podršku.

 

Neki su zapadni lideri nedavno ublažili svoj stav prema sirijskom predsjedniku, priznajući kako bi možda mogao ostati na vlasti tijekom političke tranzicije. Putin, koji je snažno ojačao prisustvo ruske vojske u Siriji, pozvao je na akciju protiv Islamske države i kazao kako su trupe sirijskog predsjednika ‘jedina legitimna konvencionalna vojska na tom poručju’.

Iranski predsjednik Hasan Rohani, ključni sirijski saveznik u regiji, rekao je kako je njegova zemlja spremna pomoći da se u Siriji ‘utre put demokraciji’. Ali, francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da, iako je spreman surađivati sa Iranom i Rusijom, treba im objasniti da ‘put do rješenja ne ide kroz Bashara al-Assada’.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je kako je pet zemalja ključno u pronalaženu političkog rješenja – Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Turska i Iran. Ali, ukoliko ne dođe do kompromisa, bilo bi ‘uzaludno’ očekivati promjene.

Na Skupštini u New Yorku naveliko bi se trebalo raspravljati o sirijskom sukobu, koji je odnio više od 200 tisuća živote, a milijune prisilio na bijeg iz zemlje.

Komentiraj