Potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić gostovala je u ponedjeljak u Dnevniku Nove TV gdje je komentirala humanitarni i politički kontekst izbjegličke krize. Na tvrdnje slovenskog premijera Mire Cerara, koji je danas rekao da Hrvatska krši dogovor i šalje izbjeglice mimo kvote, Pusić kaže kako kvota nije ni postojala, već dogovor o različitim brojkama.

Dodala je kako se taj dogovor mijenja ovisno o situaciji. “Događa se da u onom trenutku kada Grčka pusti 10.000 ljudi, tih 10.000 ljudi prolazi”, kaže Pusić dodajući kako je danas poslala pismo grčkom ministru vanjskih poslova, s molnom da ‘se malo tješnje dogovaramo’. Podsjetila je kako je Grčka mjesto na mojem se sve može malo usporiti.

 

  • Pusić kaže kako je u ovom trenutku kontrola granica potpuna. Stalno se, dodaje, čuju s njemačkim kolegama koji su vrlo aktivni u pregovorima s Turskom.

 

Na pitanje kako bi Hrvatska trebala reagirati prema Mađarskoj, Pusić kaže kako bi Mađari jako pomogli kada bi ponovno otvorili granice. “To je išlo vrlo efikasno, čak i kada su oni upotrebljavali neke grube i oštre riječi, ali na terenu je suradnja išla vrlo dobro”, ističe.

Pusić dodaje kako mi Mađarsku ne možemo nikako nagovoriti na otvaranje granice, to isključivo mora biti njihova odluka. Ali, dodaje, vidi da ih i NJemačka pokušava nagovoriti. “Dok Njemačka ima otvorene granice i prima sve te ljude, do tada je sve to moguće. U trenutku kada Njemačka zatvori granice, sve se zatvara, uključujuči i hrvatske granice”, naglašava Pusić.

“U ovom trenutku može ih zaustaviti jedino Grčka, jer je to vanjska shengenska granica na granici s Turskom i Hrvatska tu pomaže, Hrvatska ima policijski patrolni brod u toj postrojbi koja kontrolira granicu, ali to bi trebalo ojačati, kontrolu granice između Grčke i Turske”, kaže Pusić zaključujući kako bi neki sljedeći korak trebao biti dogovor s Turskom. “To kancelarka Merkel pokušava i zato su nam Nijemci tako važni”.

Komentiraj