Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak u Luxembourgu da treba razdvojiti izbjeglice od ekonomskih migranata u valu migranata s kojim je suočena Europa.

“Moja je teza da treba razdvojiti te dvije kategorije. Izbjeglice spašavaju glavu i ne dolazi u obzir njihovo vraćanje, dok ekonomski migranti traže bolje plaćeni posao i bolje ekonomske uvjete i njih treba vraćati temeljem sporazuma s njihovim zemljama”, rekla je ministrica Pusić, koja je u Luxembourgu sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem su glavne teme bile stanje u Siriji i pitanje migracija.

Također se razgovoralo i o nadzor vanjskih granica EU-a.

Ministrica Pusić je rekla da treba jačati Frontex, europsku agenciju za granice, kako bi se učinkovitije nadzirale vanjske granice EU-a.

“Treba jačati Frontex tako da sve države članice mogu sudjelovati, a ne raditi ono što sada radi Mađarska, koja  je mobilizira svoje snage  i snage nekih država Višegradske skupine na granicu s Hrvatskom, sa zemljom članicom EU-a, umjesto da brani vanjsku granicu EU-a, između Grčke i Turske”, rekla je Pusić, ističući da nerazlikovanje migranata od izbjeglica šteti odnosima između članica EU-a.

Komentiraj

FOTO:EPA/JULIEN WARNAND
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.