Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić gostovala je u utorak u Dnevniku Nove TV gdje je komentirala aktualne teme iz Hrvatske. Prema riječima Pusić, izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vezane za njemačku kancelarku Angelu Merkel ne bi trebale utjecati na odnose dviju zemalja. Ipak, misli kako će se stav Njemačke prema predsjednici promijeniti.

“Naše su zemlje, između ostalog i u ovoj krizi, zajedno, surađujemo vrlo usko, imamo dobre odnose i gradimo ih već dugo i mislim da ćemo preživjeti ovo”, kazala je Pusić. Mađarska je u utorak Hrvatskoj poslala prosvjednu notu, za koju kaže da Mađari na visokoj razini govore neobične stvari koje se ne čuju često u diplomatskim krugovima, a na terenu potpuno surađuju.

“Oni na terenu preuzimaju te ljude, stavljaju ih u autobuse, prevoze ih dalje, ne registriraju ih jer naprosto ne mogu jer su to preveliki brojevi, ali surađuju. I to je jedna vrlo neobična situacija. Mislim da možda, jednim dijelom, to rade za svoju domaću publiku, odnosno zbog nekakvih radikalnijih stranaka koje postoje”, misli Pusić.

 

  • O protumjerama Srbije kaže da je nepotrebno ići u tom pravcu jer se svi nalazimo ‘u istom loncu’. “Što se Srbije tiče, jučer sam razgovarala s ministrom vanjskih poslova Srbije, Ivicom Dačićem koji je tvrdio da u Srbiji nema izbjeglica, a onda se 13.000 ljudi pojavilo na našim granicama. To je čisto tehnički nemoguće nama obraditi, napraviti taj cijeli posao”, kaže Pusić.

 

Situaciju sa Srbijom komentirala je kako treba ‘spustiti loptu’. “Meni je jasno da ni oni ne mogu zadržati te ljude jer nemaju gdje ni s čim, ali mi se zaista ponašamo pristojno prema tim ljudima i cijeli svijet nam to priznaje, osim naših domaćih konkurenata, ali svi ostali to priznaju”, ističe.

Vlada javnosti govori kako Hrvatska ima sjajan ugled oko problema izbjeglica, dok predsjednica kaže da je imidž zemlje loš. Pusić kaže kako je razgovarala s ministrima vanjskih poslova Kanade, Novog Zelanda, na što su joj voditelji rekli kako je i predsjednica kazala da je s njima razgovarala. “Ja ne znam s kim je ona razgovarala, točno vam kažem, ja sam razgovarala sa zamjenicom, odnosno pomoćnicom ministra vanjskih poslova Amerike, Victoriom Nuland, koja je zadužena za Europu i cijeli ovaj dio. Prva rečanica svih njih je ‘hvala vam na načinu kako se ponašate, kapa dolje, spasili ste obraz istočne Europe.’ To su njihove riječi”, odgovara Pusić.

Od sutrašnjeg sastanka u Bruxellesu očekuje razgovor o odnosima između EU i Turske. Nada se kako će premijeri dogovoriti drugačiji pristup, financijsku pomoć Turskoj koja ima dva milijuna izbjeglica, a većina koji ovdje dolaze su iz Turske, dodaje.

Komentiraj