Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić osvrnula se na pobjedu Donalda Trumpa. Kazala je kako svijet ne zna što može očekivati, jer Trump nije kazao ništa osim uobičajene rečenice, koju bi kazao bilo tko da je izabran za predsjednika, a to je da Ameriku treba ujediniti.

‘Znači li izolacionistička politika SAD-a veći značaj Europi ili daje vjetar u leđa političarima koji su protiv zajedništva i ujedinjenja Europe, to treba tek vidjeti. To su posljedice koje će se osjećati još dugo’, rekla je Pusić za N1 o utjecaju njegove pobjede na Europu.

‘Dramatične promjene u zadnjih 25 godina dovele su do toga da su neki segmenti društva ostali s osjećajem zapostavljenosti i bez osjećaja utjecaja na politiku, stvari koje im se događaju u životu. Nitko nije pronašao rješenje kako da se ti problemi i frustracije riješe. Zasad je način bila jedna vrsta podgrijavanja bijesa – hoće li nakon dolaska na vlast Trump doći do načina da se oni dodatno razljute ili će ići prema rješenjima, treba vidjeti’, komentirala je Pusić.

O njenim prognozama odnosa SAD-a i Rusije, kazala je:

‘Po onome što se čulo u kampanji, postoji više osobnih simpatija između Putina i Trumpa. Međutim, teme koje Rusija i SAD imaju kao sporne ostaju. Tu je Ukrajina, Sirija, Irak, pitanja sporazuma s Iranom’.

‘U ovoj kampanji su mnogi zlodusi pušteni iz boce’, kazala je Pusić, navodeći da je pitanje mogu li se oni ugurati natrag u bocu – kampanja je “oslobodila” rasizam, mizoginiju, šovinizam i različite stavove, koji su “dobili pravo građanstva”, piše N1.

“U toj vrsti kampanje, činjenica da je Clinton žena doprinijela je njenom porazu. Pokazalo se da Amerika nije spremna za ženu predsjednicu”, zaključuje Pusić.

Komentiraj