Miranda Cikotic/PIXSELL

Europska komisija treba zastupati interese država članica EU-a i to je jedino što je u tom pogledu relevantno, rekla je u petak u New Yorku hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić komentirajući poziv europskog povjerenika Johannesa Hahna hrvatskoj vladi da povuče odluku o blokadi granice sa Srbijom.

Vlada je u petak poslijepodne otvorila za sav promet granicu sa Srbijom, koja je bila zatvorena zbog migrantske krize koja već tjednima ugrožava odnose država jugoistočne Europe.

Premijer Zoran Milanović kazao je da je blokada granice sa Srbijom uvedena zbog nacionalne sigurnosti, te je optužio srbijanskog kolegu Aleksandra Vučića za organizirano slanje svih migranata na hrvatsku granicu u dogovoru s Mađarskom.

 

  • Bruxelles je u petak priopćio da će Europska komisija od Hrvatske tražiti hitna objašnjenja u vezi s blokadom granice, a europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je u petak u Beogradu da ga jako brine situacija na hrvatsko-srpskoj granici i apelirao da hrvatska vlada povuče odluku o blokadi, ocijenivši da je to interes zapadnog Balkana u cjelini.

 

Pusić je kazala u New Yorku da je granica bila zatvorena samo za kamionski promet. “Istodobno je otprilike 10 tisuća ljudi prešlo granicu iz Srbije u Hrvatsku, dakle svakako granica nije bila zatvorena”, kazala je Pusić.

“Što se tiče Europske unije, Europska unija smo mi, i Komisija smo mi, i Komisija u tom pogledu nema što govoriti bilo kojoj državi članici”, naglasila je ministrica.

“A što se tiče država nečlanica, Komisija treba zastupati naše interese i to je jedino što je u tom pogledu relevantno što se Komisije tiče, a premijeri (Milanović i Vučić) su se u međuvremenu čuli, bilo je i javnih raznih težih riječi, ali mislim da su … postigli određeni sporazum”, rekla je Pusić. “Mislim da se Hrvatska postavila racionalno”, zaključila je.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.