Države članice EU-a svjesne su da uvjetima izbjegličke krize njihova sigurnost i politička situacija u dobroj mjeri ovise o spremnosti na suradnju zemalja u jugoistočnoj Europi, izjavila je u utorak ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja sudjeluje na Sedmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe u Berlinu.

“Druge države i predstavnici država članica EU-a … u ovim promijenjenim uvjetima, što se apsolutno moglo vidjeti (na konferenciji), očekuju znatno više od naše regije i moram reći da nas puno ozbiljnije shvaćaju i vide da na neki način o našoj snazi i spremnosti na suradnju ovisi u dobroj mjeri i nihova vlastita sigurnost, pa i politička situacija koja je uvjetovana izbjegličkom krizom”, istaknula je Pusić.

  • Ovogodišnja konferencija okupila je ministre vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, Njemačke, Italije i Hrvatske te predstavnika Slovenije.

“Teme rasprave bile su politički i drugi utjecaji izbjegličke krize na zemlje koje su na zapadnobalkanskoj izbjegličkoj ruti – od Grčke do Njemačke, pitanje suradnje između država zapadnog Balkana i političkih posljedica u promijenjenim uvjetima, zatim pitanje poboljšanja ekonomske suradnje i, konačno, izvješće o napretku država zapadnog Balkana, koje su u različitim fazama približavanja pregovorima ili u tijeku samih pregovora za članstvo u EU”, rekla je Pusić.

Jedna od tema bila je i utjecaj Turske i Ruske Federacije u regiji, odnosno promijenjena uloga tih zemalja u kontekstu borbe protiv Islamske države i globalne krize vezane za terorizam. Kako je istaknula Pusić, tema rasprave bila je i opasnost da se grozan teroristički napad u Parizu, bez obzira što su za njega odgovorni ljudi rođeni u Europi, poveže sa izbjegličkim valom.

Naglasila je da je bilo zanimljivo čuti ocjenu ministara zapadnog Balkana na sve ove teme i otkrila da je bilo rasprave između Kosova i Srbije na temu integracijskog napretka obje zemlje te njihova odnosa u kontekstu činjenice da Kosovo nije ušlo u članstvo UNESCO-a.

Komentiraj

FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.