Na granici između Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore u srijedu nije bilo priliva izbjeglica koje preko Turske i Grčke pokušavaju stići do zapadnoeuropskih država, izvijestila je oko podneva Granična policija BiH.

“Nema nikakvih promjena. Za sada nije zabilježen prelazak većih skupina izbjeglica”, izjavila je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Granična policija, kao i sve druge policijske i sigurnosne agencije u BiH, danima su pod pojačanim mjerama pripravnosti kako bi pravodobno reagirale na mogući dolazak većeg broja izbjeglica, kojima su sada vrata ka zapadnoj Europi preko Mađarske zatvorena.

Vijeće ministara BiH u utorak je usvojilo plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje mogućim prilivom masovnog broja izbjeglica.

Cilj tih mjera je osigurati humani tretman izbjeglica uključujući tu osiguranje privremenog smještaja, prehrane te liječničke skrbi, no uz sve to planirane su i posebne mjere kako bi se spriječilo moguće ugrožavanje sigurnosti.

Bosna i Hercegovina trenutačno ima mogućnost smjestiti do tisuću izbjeglica pa je naložena ubrzana identifikacija vojnih objekata izvan uporabe koji bi se mogli osposobiti za nužni smještaj.

Prema procjenama koje je nakon zatvaranja mađarske granice iznio zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, Bosna i Hercegovina bi se idućih tjedana mogla suočiti s valom od 25 do 30 tisuća migranata i izbjeglica.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.