Saborskom odboru za znanost i obrazovanje predana je peticija “Zahtjev Vladi i Saboru: pretvorite znanost i obrazovanje iz gubitnika u dobitnike” – s gotovo 4.720 potpisa građana, javljaHRT. Peticiju su prošli tjedan pokrenuli hrvatski znanstvenici nezadovoljni što je u prijedlogu proračuna za 2016. proračun za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta manji za 158 milijuna kuna.

Jedan od njih, Ivica Puljak, gostovao je u emisiji Studio 8, gdje je izrazio svoje razočaranje proračunom.

“Znam da smo država u problemima, ali me razočaralo što se smanjuju sredstva za znanost – dok se gotovo svim drugim restorima povećavaju. Mislim da ljudi koji ne razumiju da je ovo stoljeće stoljeće znanja i znanosti – ne bi smjeli voditi državu. Moramo znati da je ulaganje u znanje – ulaganje u budućnost”, rekao je Puljak, kojeg jako ljuti što političari jedno pričaju u kampanji, a kad dođu na vlast “okrenu se za 180 stupnjeva”.

Za HDZ je kazao kako su vjerodostojni, jer su se i u kampanji zalagali za zaustavljanje kurikularne reforme. Zabrinjavaju ga njihovi partneri – Most i HSLS koji su zalagali za njezin nastavak.

Ponovio je kako peticijom traže da znanost i obrazovanje u postotku postanu najveći dobitnici proračuna, da se nastavi reforma obrazovanja kroz kurikularnu reformu.

Također traže i žurni početak promjena sustava znanosti i visokog obrazovanja na temeljima povećanja kompetitivnosti, internacionalizacije te odgovornosti prema širem društvu. Uz to, žele neodgodivu implementaciju svih mjera i aktivnosti predviđenih u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Komentiraj