Devet osoba s područja Istarske županije koje su udružile u vađenju prstaca te ih prodali više od 645 kilograma privedeno je nakon kriminalističkog istraživanja u srijedu u pritvorsku jedinicu primorsko-goranske Policijske uprave, a Uskoku je protiv njih podnesena kaznena prijava, izvijestila je u četvrtak navečer istarska policija.

U priopćenju za javnost policija navodi kako ih se tereti za vađenje i prodaju 645,55 kilograma prstaca, stjecanje materijalne koristi od 230 tisuća kuna te za štetu okolišu oko 3,2 milijuna kuna.

Po navodima iz priopćenja, policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je od 23. lipnja do 28. rujna, 62-godišnjak “organizirao udruženje” koje se bavilo vađenjem strogo zaštićenih prstaca, prijevozom i nedopuštenim izvozom preko državne granice te prodajom ugostiteljima s područja Kopra i okolice.  Prije toga na području Pule 43-godišnjak je organizirao ronioce koji su za njega vadili prstace i ostavljali mu ih na dogovorenim mjestima na području Bala i Sošića te u okolici.

Istarska policija navodi kako se osnovano se sumnja da su oni počinili teška kaznena djela protiv okoliša u vezi s trgovanjem zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Komentiraj