Dodijeljene su nagrade ovogodišnjega 64. Pulskoga filmskog festivala u natjecateljskom dijelu programa Kratke Pule, koji je od ove godine uveo tri nove kategorije: dramske serije, dokumentarni serijali i foršpani.

Dodijelili su ih ocjenjivački sud za Kratku Pulu, ocjenjivački sud Fedeora i ocjenjivački sud Mladih filmofila. Serije koje su većinom već prikazane na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) osvojile su čak šest nagrada, među kojima je za najbolju žensku ulogu nagrađena Edita Karađole, koja je glumila u dramskoj seriji ‘Novine’ redatelja Dalibora Matanića, a najboljom muškom ulogom proglašena je ona Vinka Kraljevića u novoj seriji ‘Čuvar dvorca’ redatelja Lukasa Nole.

Dramski projekt ‘Patrola na cesti’ redatelja Zvonimira Jurića slavila je dvostruko. Prvo kao najbolja hrvatska dramska serija prema mišljenju žirija Kratka Pula, čiji su članovi snimatelj međunarodne karijere Vanja Černjul, proslavljeni filmski i televizijski scenarist akademik Pavao Pavličić te redatelj i producent Jure Pavlović. ‘Patrola na cesti’ nagrađena je i prema sudu žirija Fedeora u čijemu su sastavu filmski kritičari Nenad Dukić, Ronald Bergan, Ondrej Biba, Natascha Drubek i Marijana Jakovljević. Priznanje za najbolju dokumentarnu seriju dodijeljeno je seriji ‘Heroji Vukovara’ redatelja Eduarda Galića.

Žiri Mladih filmofila, koji se sastoji od devet članova, mladih filmskih zanesenjaka koji svakodnevno polaze radionice i pišu filmske kritike pod mentorstvom Tomislava Kurelca, za najbolju dramsku ili dokumentarnu seriju izabrali su HRT-ovu igrano-dokumentarnu seriju ‘Republika’ autora i redatelja Božidara Domagoja Burića.

“Ovo je priznanje nešto najljepše i najvrednije što sam mogao poželjeti, jer dolazi od mladih, kreativnih i iskrenih ljudi. Zahvaljujem im odsrca, uime cijele ekipe Republike i u svoje osobno ime, na ovome prekrasnome priznanju“, izjavio je Božidar Domagoj Burić.

“Bilo je teško komparirati i u istu kategoriju ubaciti dramske serije i dokumentarne serije. HRT-ova igrano-dokumentarna serija ‘Republika’ govori o Dubrovačkoj Republici te pruža ugodno iznenađenje u vidu zavidne razine produkcije. Svi elementi, od scenografije, kostimografije, računalnih efekata i glazbe pa do hrabrih režijskih postupaka rezultiraju vizualno impresivnim i uvjerljivim edukacijskim sadržajem“, naveo je ocjenjivački je sud u obrazloženju priznanja.

Na Pulskome filmskom festivalu pred punom dvoranom kina Valli prvi je put prikazan i treći nastavak dokumentarno-igrane serije ‘Tin – trideset godina putovanja’ koja govori o životnome putu slavnoga hrvatskoga pjesnika Tina Ujevića. U proizvodnji Hrvatske radiotelevizije režirao ju je Davor Žmegač. U

okviru cjelokupnoga programa Kratke Pule bilo je prikazano 35 filmskih naslova, a filmove u konkurenciji programa Kratka Pula izabrao je Nikša Sviličić.

Komentiraj