Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko oduzeo je svom nekadašnjem savezniku Mihailu Sakašviliju ukrajinsko državljanstvo, objavio je u srijedu ukrajinski ured za useljeništvo, što vjerojatno znači i kraj političkih ambicija bivšeg gruzijskog predsjednika u Ukrajini.

Sakašvili, kojemu se pripisuju zasluge za obračun s korupcijom tijekom njegova predsjedničkog mandata u Gruziji od 2004. do 2013. godine, dobio je ukrajinsku putovnicu i imenovan je guvernerom južne ukrajinske pokrajine Odese iznenađujućim potezom Porošenka u svibnju 2015. godine.

Sakašvili, čiju su zemlju 2008. napale ruske snage i kojeg Kremlj ne voli, izgledao je kao prirodni saveznik  ukrajinskog predsjednika, čija je zemlja izgubila Krim priključenjem tog poluotoka Rusiji i koji vodi rat protiv od Moskve podržanih separatista.

No odnosi između njih dvojice su postali loši te je Sakašvili u studenome prošle godine dao ostavku na mjesto guvernera i osnovao novu stranku koja je u oporbi Porošenku, kojega optužuje da je dopustio širenje korupcije.

Služba za useljeništvo nije navela točan razlog zašto je Sakašvili izgubio državljanstvo, no rekla je da je moguće dobio državljanstvo neke druge države ili dao lažne dokumente.

“Po ukrajinskom ustavu, predsjednik Ukrajine donosi odluke o gubitku ukrajinskog državljanstva na temelju zaključaka povjerenstva za državljanstvo”, stoji u priopćenju.

Sakašvili još nije komentirao odluku.

Sakašvilijeva stranka, Pokret novih snaga (MNF) priopćila je da je Porošenko, ako je točno da je takva odluka donesena, izabrao “put protuustavnih odluka u ime uzurpacije i zadržavanja vlasti po svaku cijenu”.

U objavi na Facebooku ta stranka je Porošenka optužila da je izdao reformističke ciljeve “Majdana”, proeuropskog ustanka 2013-2014. koji ga je doveo na vlast.

Po ukrajinskim zakonima samo ukrajinski državljani mogu biti na čelu stranaka ili biti birani u parlament.

MNF traži prijevremene parlamentarne izbore, a po anketama iz lipnja uživa potporu dva posto Ukrajinaca, dok šest posto podržava Porošenkovu stranku.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.