U izbjegličkoj krizi Hrvatska je pokazala veliki humanitarni i moralni kapacitet, poručila je u ponedjeljak pučka pravobraniteljica Lora Vidović prigodom otvaranja, nakon Rijeke i Osijeka, trećeg njezinog područnog ureda u Splitu.

Vidović je naglasila kako posebnu zahvalnost u pomoći izbjeglicama zaslužuju hrvatski policajci i policajke, koji rade na terenu s izbjeglicama u iznimno teškim okolnostima i primjenjuju najviše profesionalne standarde bez uporabe nasilja.

Istaknula je i veliki doprinos liječnika Shukry Nazira podrijetlom iz Sirije, koji već tridesetak godina živi u Tovarniku. “Njegov angažman i pomoć zaslužju službenu valorizaciju”, poručila je.

Vidović je kao problem navela to što se u Hrvatskoj na migracije ponajviše gleda kao na sigurnosno, a manje kao integracijsko pitanje. “Dugoročno gledano, za sve one koji dolaze u Hrvatsku kao mjesto u kojem žele zatražiti međunarodnu zaštitu ili u kojoj žele ostati živjeti, jako je važno da imaju priliku za kvalitetnu integraciju. Tu je potrebna suradnja nadležnih državnih tijela, ali i jako puno osvještavanja javnosti na potrebu uvažavanja različitosti. To je korak koji nam predstoji i koji će postati jako važan”, istaknula je.

Pučka pravobraniteljica pozvala je građane iz Dalmacije da se jave područnom uredu kad god misle da su im ugrožena ljudska prava ili da su diskriminirani po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Napomenula je kako uredi u rješavanju takvih problema surađuju s državnim tijelima na svim razinama, ali su pritom neovisni i samostalni u svom radu. “Prostor našeg ureda u Splitu je u zakupu od grada, ali to ne znači da ćemo imati bilo kakvih popuštanja ili olakšica u vezi pritužbi koje budu dolazile o radu gradskih tijela”, rekla je Vidović.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izrazio je zadovoljstvo otvaranjem područnog ureda pučke pravobraniteljice, ističući kako grad očekuje veliku pomoć tog ureda, ali i opravdane kritike. Naglasio je da je u Splitu relativno mali broj pritužbi na rad gradskih tijela, te da u takvim slučajevima građani najčešće ne poznaju nadležnosti grada, gradonačelnika i pročelnika.

“Zbog takvih nepoznavanja nadležnosti izgubimo vrijeme, a onda građane uputimo na redovne sudove da traže zaštitu svojih prava. Sada očekujemo korist ureda pučke pravobraniteljice radi bolje suradnje s građanima”, kazao je Baldasar.

Zadovoljstvo otvaranjem ureda u Splitu izrazio je i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, istaknuvši kako građani iz Dalmcije zbog svojih pritužbi na rad općinskih, gradskih ili županijskih tijela više neće morati putovati u Zagreb. “Ovaj ured u Splitu doprinijet će demokratizaciji i jačanju ljudskih prava i sloboda. Ako smo jednaki pred zakonom, onda svi moramo imati i jednake obveze prema državi”, kazao je Ževrnja.

Kako je rečeno na otvaranju ureda, tijekom prošle godine pučkoj pravobraniteljici obratilo više od dvije i pol tisuće građana koji su smatrali da su im povrijeđena ljudska prava ili da su diskriminirani.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.