Podizanjem festivalske zastave u Galeriji Meštrović 14. srpnja otvara se 62. splitsko ljeto, nakon čega će operni ansambl splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta premijerno izvesti Puccinijevu operu “Turandot” u režiji Ozrena Prohića i pod ravnanjem Ive Lipanovića.

Ravnatelj Splitskog ljeta Goran Golovko na konferenciji za novinare rekao je da su pripremili atraktivne naslove koji zajedno koncepcijski postavljaju vrlo jednostavno pitanje – može li izvedbena umjetnost i kazalište u okolnostima u kojima živimo pružiti sliku jaču od stvarnosti koju živimo, može li pružiti estetske i druge užitke naspram svemu onome što nam se događa svakodnevno na raznim poljima.

Tijekom festivala, koji će trajati do 14. kolovoza, na 14 ambijentalnih pozornica domaći i gostujući ansambli izvest će ukupno 38 dramskih, opernih, baletnih i koncertnih izvedbi, a bit će postavljene i tri izložbe.

Direktor drame Trpimir Jurkić najavio je dvije dramske premijere i sedam gostujućih predstava. Pet dana nakon otvaranja festivala, 19. srpnja, u Severovoj ulici bit će  izvedena dramska premijera “Buža” Živka Jeličića koju je režirao Zoran Mužić. Druga je premijerna predstava Shakespeareov “Mletački trgovac” koji će 9. kolovoza biti izveden u Oceanografskom institutu na Marjanu u režiji Aleksandra Ogarjova.

Tekst predstave “Buža”, kako je rekao redatelj Mužić, vrlo je dramski i univerzalan jer govori o netrpeljivosti bližnjih, o borbi dviju patrijahalnih karikatura koje pokušavaju život osmisliti tako da napadaju i vrijeđaju druge, svoje bližnje i one koji su s druge strane zida. “Tu je riječ o komornoj predstavi, maloj formi u kojoj sudjeluju tek četiri glumca koji se izvanredno nadopunjuju, pa su već sada uigrani kao gudački kvartet. Užitak je raditi s njima i u takvim uvjetima”, rekao je Mužić dodavši kako je riječ o  duboko identitetskom komadu nastalom po mediteranskom, dalmatinskom i splitskom modelu.

Redatelj “Mletačkog trgovca” Aleksandar Ogarjov posebno je pohvalio prostor Instituta oceanografije na Marjanu gdje će, uz samo more, biti izvedena predstava. “Mi taj komad gledamo kao 13 novela iz života. To nije jedan siže nego nekolicina različitih sižea koji govore o drukčijim temama. U njima postoji politika, satira na sudove, odnosi između muškaraca i žena, obiteljske priče, mnoštvo različitih žanrova”, rekao je.

Na dramskom je programu predviđeno i reprizno izvođenje predstave Ivana Kovačića “Smij i suze starega Splita” na Sustipanu, potom “Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika” koju su članovi Hvarskoga pučkog kazališta dosad izveli više od 250 puta širom svijeta, a u Splitu će je izvesti članovi Hvarskoga pučkog kazališta. Tu su i “Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje)” Pavlice Bajsić Brazzoduro, “Crveno” Johna Logana u izvedbi zagrebačkoga Teatra Exit, diplomski rad splitskih glumica, predstava “Molly Bloom” Jamesa Joycea te autorski projekt Marjana Nećaka po Gogoljevu predlošku, predstava “Dnevnik jednog luđaka” u izvedbi Ozrena Grabarića. Šibensko kazalište izvest će dramu “Laživac” Marijane Nole i Carla Goldonija, a publika će moći pratiti i predstavu Ivice Ivaniševića “Život je čudo” te Moliereova “Tartuffea” u režiji Vite Taufera i izvedbi SNG Nova Gorica.

Balet splitskoga HNK na glazbu Johanna Sebastiana Bacha 4. kolovoza na Sustipanu će premijerno izvesti plesnu predstavu Igora Kirova “Na putu”. Slijede predstave “5 do 12” istoga autora, “Anything” Danijela Abreua te dvočinka “From Side to Side/Romeo i Julija” Igora Kirova na glazbu Sergeja Prokofjeva.

Na Splitskome ljetu i ove će godine na Peristilu biti izvedena Verdijeva “Aida”, a Gotovčeva “Eru s onoga svijeta” moći će se pogledati u Vrlici.

Ivo Lipanović najavio je “vrlo dobro izbalansiran” glazbeni program koji je ove godine u znaku kvarteta pa će tako na festivalu nastupiti Zagrebački kvartet, Splitski gudački kvartet, Papandopulo kvartet te Varaždinski kvartet koji će koncert održati u okviru suradnje triju gradova Splita, Nina i Varaždina u projektu “Tri Grgura”. Osim toga, solistički koncert održat će gitarist Srđan Bulat, splitskoj publici predstavit će se klarinetist Giampiero Sobrino i pijanist Roberto Moretti, a najavljen je i koncert Acoustic projecta.

Na programu 62. splitskog ljeta je i monografska izložba Đure Sedera koja će biti otvorena u Palači Milesi, izložba iz ciklusa Umjetnik kod Meštrovića Kažimira Hraste koja se može razgledati u Galeriji Meštrović i naposljetku fotografska izložba Stephana Lupina koju će ugostiti Galerija fotografija u Marmontovoj ulici.

Komentiraj

FOTO:HINA / Mario STRMOTIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.