Dvoje djece u jugozapadnoj Ukrajini paralizirano je nakon zaraze virusom poliomijelitisa, koji je uzročnik dječje paralize. Prvi su to zabilježeni slučajevi zaraze u posljednjih pet godina, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U Ukrajini je samo polovica djece potpuno cijepljena, a moguće je da je i veći broj ostale djece zaražen, ali beu razvoja simptoma. WHO je priopćio kako je rizik od širenja virusa u zemlji ‘visok’ te kako se epidemija što prije mora staviti pod kontrolu, prenosi BBC.

 

  • Jedno od paralizirane djece ima četiri godine, a drugo samo deset mjeseci. Dolaze iz jugozapadne Ukrajine, u blizini granica s Rumunjskom, Mađarskom, Slovačkom i Poljskom. Epidemija je započela s oslabljenim oblikom virusa koji se koristi u cjepivu. Ponekad može mutirati i širiti se ako je razina imunizacije niska.

 

Glasnogovornik WHO-a zadužen za ovu bolest, oliver Rosebaum rekao je kako su zabilježena dva slučaja, ali i kako sigurno nisu jedini. “To je jedna od najvećih opasnosti ove bolesti – što postoji mnogo slučaja bez ikakvih simptoma”, rekao je.

Za polio, koji razara nervni sustav i može prouzročiti paralizu samo nekoliko sati nakon zaraze virusom, nema lijeka. Paraliza se događa na otprilike svakih dvjesto slučajeva zaraze.

WHO preporučuje da se svi koji planiraju posjetiti regiju cijepe, te da stanovnici dobiju dodatnu dozu cjepiva. Posljednji slučajevi dječje paralize u Europi zabilježeni su u Rusiji 2010. godine kada je 14 ljudi paralizirano divljim sojem polija uvezenim iz Tadžikistana.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.