Više od 1,6 milijuna podijeljenih kilometara na međugradskim putovanjima i 60.000 ponuđenih slobodnih mjesta u automobilima rezultat su prve godine djelovanja najveće svjetske platforme za dijeljenje prijevoza, BlaBlaCara, u Hrvatskoj.

BlaBlaCar je globalni startup koji spaja ljude koji putuju automobilom i imaju slobodna mjesta u autu s onima koji trebaju prijevoz u istom smjeru kako bi putovali zajedno i podijelili troškove prijevoza. Osim u Hrvatskoj, BlaBlacar djeluje u 21 zemlji diljem svijeta i ima ukupno 25 milijuna članova.

 

U Hrvatsku je BlaBlaCar stigao 11. ožujka 2015., a u povodu svoje prve godišnjice objavili su infografiku koja pokazuje koliko su i kako Hrvati koristili BlaBlaCar u prvoj godini.

 

Vozači su tijekom te godine na BlaBlaCaru ponudili 60.000 slobodnih mjesta kako bi troškove putovanja podijelili sa suputnicima te, umjesto sami, putovali u društvu. Prosječno zajedničko putovanje hrvatskih članova BlaBlaCara dugačko je 299 kilometara, a tri najpopularnije rute su putovanja Pazin-Zagreb, Rijeka-Zagreb i Split – Zagreb.
– Iznimno smo zadovoljni rezultatima prve godine te brojkama koje pokazuju da je dijeljenje prijevoza prihvaćeno u Hrvatskoj kao pouzdan, učinkovitiji, brži, povoljniji i ugodniji način putovanja. U samo godinu dana uspjeli smo izgraditi brojnu i aktivnu zajednicu vozača i putnika koji su koriste BlaBlacar kako bi putovali više i jednostavnije – kazala je Antonija Bilić Arar, voditeljica marketinga i PR-a u BlaBlaCaru Hrvatska te dodala – Ovi su nam podaci snažna motivacija da i dalje radimo a našem cilju, a to je s dijeljenjem prijevoza upoznati još više ljudi te ga učiniti još ugodnijim iskustvom.

Prosječna dob hrvatskih članova BlaBlaCara je 34 godine što najbolje dokazuje činjenicu da dijeljenje prijevoza više nije način putovanja koji koriste samo studenti. Kod registracije svaki član označava koliko je razgovorljiv tijekom putovanja, od Bla do BlaBlaBla – prema čemu je BlaBlaCar i dobio ime, a Hrvati su, očito, prilično razgovorljivi budući da je samo 1% njih za sebe reklo da su šutljivi, odnosno Bla.

BlaBlaCar  je zajednica za dijeljenje duljih putovanja koja spaja vozače sa slobodnim mjestima u autu s ljudima koji putuju u istom smjeru. Svaki putnik plaća za svoje mjesto tako da zajedničkim putovanjem dijele troškove. Svakog mjeseca više od 3 milijuna članova na BlaBlaCaru podijele prijevoz na putovanju prosječno dugačkom 340 kilometara.

 

BlaBlaCar web i mobilne platforme su programirane da stvaraju sigurnu zajednicu koja se zasniva na povjerenju – u profilima članovi dijele informacije o sebi pa čak mogu naznačiti i koliko su razgovorljivi, od ‘Bla’ do ‘BlaBlaBla’, odakle dolazi i ime kompanije BlaBlaCar.

Komentiraj

FOTO:: Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.