Iranski reformisti, uključujući predsjednika Hasana Rohanija, vode pred konzervativcima na ključnim izborima održanima u petak, pokazuju u subotu prvi rezultati.

Rohani i bivši predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani vode u utrci za Skupštinu stručnjaka, tijela koje bira vrhovnog vođu čija je riječ presudna u državnoj politici, prenose agencije.

Paralelno se prebrojavaju i glasovi za novi parlament s 290 mandata koji nema veliki utjecaj na iransku vanjsku politiku, ali bi pobjeda mogla ojačati Rohanijev položaj uoči predsjedničkih izbora iduće.

Preliminarni rezultati pokazuju da su reformisti i neovisni kandidati vode pred konzervativcima u nekoliko gradova.

Radi se o prvom ispitu javnog mnijenja nakon dogovora o nuklearnom programu i ukidanja međunarodnih sankcija, a njihovi rezultati odlučit će o tome hoće li Iran nastaviti produbljivati svoje diplomatske odnose sa Zapadom.

Rohani i Rafsandžani vode na izborima za Skupštinu stručnjaka u Teheranu, gdje je svaki osvojio gotovo 700.000 glasova.

Za vodećeg kandidata islamskih tvrdolinijaša, ajatolaha Tagija Mesbaha Jadzia glasovalo je oko 300.000 birača.

Članovi Skupštine stručnjaka mogli bi izabrati nasljednika Ajatolaha Alija Hamneija (76) koji je lošeg zdravlja.

“Izbori su gotovi i stiglo je vrijeme za jedinstvo i suradnju”, rekao je Rafsandžani, prenijela je državna televizija.

U fokusu izbora je sukob između konzervativaca, tvrdolinijaša i reformista. Gotovo dvanaestogodišnja koalicija konzervativaca i tvrdolinijaša koji su bili bliski s bivšim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, nije složna, što podiže samopouzdanje reformistima.

Pobjeda za reformiste i umjerene konzervativce osigurala bi ponovni izbor Rohanija za predsjednika države 2017., a tvrdolinijaši bi bili izbačeni s političke scene do 2021. Zbog toga je Rohani pozvao tihu većinu, koja bi na dan izbora inače ostala kod kuće, da pomogne pri provođenju reformi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.