Saudijci su izabrali 17 žena u tijela vlasti na mjesnim izborima u subotu u konzervativnom islamskom kraljevstvu, objavila je u nedjelju internetska stranica povezana s vlastima prije objave službenih rezultata, javile su agencije.

Izbori su bili prvi u kojima su žene mogle birati i biti birane kao kandidati, povijesni korak za zemlju u kojoj žene ne smiju voziti i zakonski su ovisne o muškom rođaku koji odobrava skoro sve njihove veće životne odluke.

Sabq.org, portal vijesti povezan s ministarstvom unutarnjih poslova ove autokratske monarhije, izvijestio da je ukupno 17 žena izabrano u različitim dijelovima zemlje, neki rezultati objavljeni su na službenoj Saudijskoj novinskoj agenciji (SPA) među kojima i pobjede četiri žene, navodi Reuters.

Od ukupno 6.917 kandidata na izborima za mjesna vijeća 979 su bile žene. Glasači su birali dvije trećine mjesta u 284 mjesna vijeća u kraljevini, dok će preostalu trećinu vijećnika imenovati vlada.

Žene su osvojile mjesta u nekoliko područja Saudijske Arabije među ostalima i u glavnom gradu Rijadu, poslovnom gradu Jeddah, regiji Meke, sjevernoj pokrajini al-Jawf i pokrajini al-Ihsa, javila je službena novinska agencija SPA, navodi dpa.

Komentiraj