Po prvi put u povijesti Saudijske Arabije, žene se mogu registrirati za glasovanje. Prema navodima domaćih medija, žene će moći glasati i kandidirati se za izbore u prosincu ove godine, obilježavajući veliki korak naprijed zagovornica za ženska prava u zemlji koja je na udaru žestokih kritika zbog odnosa prema ženama, prenosi u nedjelju CNN.

“Ovo je nešto novo za žene. Prilično sam sigurna kako će žene imati različita stavove i misli. Vrlo sam sretna”, rekla je jedna Saudijka za državnu televiziju. “Ovo je samo mali dio +enskih prava – sudjelovanje na općinskim izborima. Ali, možda i žene mogu dati bolje rezultate od muškaraca”, rekla je druga.

Službena registracije birača započela je u subotu, a prijava kandidata starta 30. kolovoza. Oba će dana obilježiti ‘debi’ za žene u Saudijskoj Arabiji. Ali, žene će samo sudjelovati na izborima na općinskoj razini.

 

  • Izbori u prosincu biti će prva prilika za žene da daju svoj glas od 2011. godine, kada je pokojni kralj Abdullag ženama odobrio neke mogućnosti za političko djelovanje. Prema State Departmentu, Abdullah je izdao dekret 2013. godine u kojem nalaže da se u Savjetodavnom vijeću, tijelu koje savjetuje kralja, nalazi najmanje 20% žena.

 

Opisane promjene kritičari nazivaju skromnim i nedosljednim. “Iako je ovo znak napretka, dopuštajući ženama da glasuju na izborima, iako samo općinskom, ovo nije dovoljno za osiguranje pune integracije žena u javnom životu Saudijske Arabije”, rekao je Adam Coogle iz Human Rights Watcha.

Unatoč izborima u prosincu, zemlja i dalje ostaje monarhija kojom vlada saudijska obitelj. Općinskim izborima u Saudijskoj Arabiji popuni se samo pola mjesta u općinskim vijećima, dok srugu polovicu općinskih dužnosnika imenuje kralj Abdullah.

Od 1930-ih godina službena religija Saudijske Arabije, stroga Salafi interpretacija sunitskog islama, nalaže neformalno uspostavljen sustav skrbništva nad ženama. Sustav ne pruža mnogo sloboda ženama. Saudijke, na primjer, ne smiju voziti kao ni putovati ili ići u školu bez muškog ‘skrbnika’. Potez Saudijske Arabije mogao bi približiti zemlju jednom od njihovih najvećih saveznika – SAD-u, koji je godinama osuđivao tretman žena u arapskoj zemlji. Ustavnim amandmanom žene u SAD-u dobile su pravo glasa prije 95 godina.

Komentiraj