Godinu dana nakon što je donesen Zakon o životnom partnerstvu u Hrvatskoj, jedan lezbijski par iz Zagreba posvojio je dijete. Preciznije, općinski sud u Sesvetama dodijelio je na skrb dijete majčinoj životnoj partnerici, pa su tako obje postale zakonske skrbnice.

 

  • Žene su već dugi niz godina u vezi te su jedne od prvih koje su stale pred matičara nakon što su ozakonjena istospolna partnerstva.

 

“Jako smo sretni što se Zakon o životnom partnerstvu uredno implementira, pa očekujemo još novih rješenja o partnerskoj skrbi do kraja godine. Ukoliko netko od parova želi pravnu pomoć i zastupanje, neka nam se javi. Majkama i njihovom djetetu želimo sve najbolje. Ovo je veliki dan za sve nas. Sada stvari moraju ići samo naprijed, do pune jednakosti”, rekao je Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

Podsjetimo, partnerska skrb je, prema spomenutom zakonu, oblik skrbi za maloljetno dijete koju može pružiti životni partner nakon smrti životnog partnera roditelja djeteta, a iznimno i za života životnog partnera roditelja djeteta, ako drugi roditelj nije poznat ili ako mu je oduzeta roditeljska skrb zbog zlostavljanja djeteta. Zahtjev se podnosi sudu, a sud zatim od Centra za socijalnu skrb zatraži da procijeni obiteljske okolnosti i tada sud donosi odluku.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.