Indijski premijer Narendra Modi neočekivano je u petak posjetio Pakistan kako bi se sastao s kolegom Nawazom Sharifom, što je prvi posjet jednog indijskog premijera Pakistanu u više od deset godina.

Sharif je dočekao Modija u zračnoj luci u istočnom gradu Lahoreu nakon čega su se zajedno helikopterom uputili na Sharifovo obližnje imanje, objavila je državna televizija.

Glasnogovornik pakistanskog premijera rekao je da će dvojica čelnika razgovarati o nizu bilateralnih pitanja, uključujući Kašmir, najspornije pitanje u odnosima dviju nuklearnih sila.

Modi se vraćao kući iz posjeta Rusiji. Ranije u petak posjetio je i Kabul, gdje je otvorio novu zgradu parlamenta sagrađenu uz indijsku pomoć.

Modijev bliski suradnik rekao je da je posjet spontana odluka premijera i njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost Ajita Dovala te da se ne treba smatrati naglom promjenom indijskog stajališta. “Ali da, to je jasan signal da je aktivan angažman moguć brzo”, rekao je.

Glasnogovornik Modijeve stranke BJP u New Delhiju rekao je da je Indija spremna učiniti dva koraka ako Pakistan učini jedan kako bi poboljšali odnose. Dvije zemlje vodile su tri rata od 1947., dva oko Kašmira.

Modijev posjet Pakistanu prvi je posjet jednog indijskog premijera toj zemlji od napada u Mumbaiju 2008. u kojima je poginulo 166 ljudi. Napad su izveli militanti obučeni u Pakistanu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.