Festival “Prvi prozak na vrh jezika”, zamišljen kao platforma za promidžbu dobitnika nagrada za prozu i poeziju Prozak i Na vrh jezika, u svojem će se drugom izdanju održati u Zagrebu 7. i 8. srpnja, a otvorit će ga u Caffeu U dvorištu dodjela nagrada i predstavljanje dobitnika za 2015.

Ideja je festivala promidžba dobitnika nagrada Prozak/Na vrh jezika u festivalskom formatu, zamišljenom kao platforma za predstavljanje, bolje medijsko uočavanje, dalje poticanje na stvaralaštvo i umrežavanje mlađih, kao iznimnih i već procijenjenih autora.

Kako se ističe u najavi, prošlogodišnje inauguralno izdanje festivala polučilo je željeni uspjeh u umrežavanju književnika i jačanju medijske pozornosti, a u međuvremenu su se nagrade Prozak i Na vrh jezika jače oslonile o Internet i facebook, jer je njihov tiskani partner Zarez zbog uskrate sredstava preselio u virtualnu državu.

Festival za sada predstavlja dobitnike nagrada Prozak i Na vrh jezika, Godišnje književne nagrade Istarske županije – Regione Istriana “Edo Budiša”, nagrade “Ulaznica” iz Zrenjanina (koja nema dobno ograničenje, ali ima respektabilno regionalno iskustvo), te “Kritična masa” i “Goran za mlade pjesnike”.

Tako će, prvoga dana festivala, svoje stvaralaštvo predstaviti ovogodišnji dobitnici nagrada Prozak i Na vrh jezika, Marija Rakić Mimica i Sebastian Kukavica, a program uključuje i predstavljanje dobitnice nagrade I. G. Kovačića Mateje Jurčević te zbirke priča Natalije Miletić “Nisam” (Algoritam, 2016.), dobitnice nagrade “Ulaznica”.

Drugoga dana festivalskih događanja u Caffeu U dvorištu čitalačka će se publika dobiti priliku susresti s dobitnicom nagrade “Kritična masa”, Jelenom Zlatar Gamberožić, čiju je novu zbirku priča “Ticala” objavio nakladnik Hena com, te dobitnicom nagrade “Edo Budiša” Ivanom Bodrožić za zbirku priča “100% pamuk”.

Između dva festivala Algoritam je izdao zbirku poezije prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Na vrh jezika Darka Šeparovića “Autopilot”, dijelovi koje će biti čitani drugoga dana festivalskih događanja; do festivala će izići i zbirka priča “Nisam” Natalije Miletić, dobitnice nagrade “Ulaznica”.

Bit će predstavljena knjiga dobitnice nagrade Prozak za 2014., zbirka priča Ružice Aščić “Dobri dani nasilja”, također objavljena u izdanju nakladnika Hena com.

Komentiraj

FOTO:Borna Filic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.