Budući kanadski premijer Justin Trudeau izvijestio je u utorak američkog predsjednika Baracka Obamu da će njegova vlada prekinuti zračne udare u Iraku i Siriji protiv IS-a, ne spominjući datume.

Američki predsjednik “razumije obvezu” preuzetu tijekom izborne kampanje “o prekidu borbene misije”, izjavio je liberalni čelnik na konferenciji za tisak.

Tijekom telefonskog razgovora njih su dvojica spomenula “nastavak angažmana Kanade u koaliciji protiv IS-a”, kazao je Trudeau ustvrdivši da će Ottawa i dalje biti “vodeći član” tog saveza koji predvodi SAD.

“Obvezao sam se na nastavak našeg odgovornog angažmana”, izjavio je Justin Trudeau i dodao kako je svjestan “važne uloge” koju njegova zemlja mora odigrati protiv radikalne skupine.

U izbornoj kampanji obećao je da će prekinuti borbenu misiju u Siriji i Iraku a nastaviti tek misiju humanitarne pomoći i osposobljavanja u Iraku.

Kanada bombardira položaje skupine IS od listopada 2014. a te je udare proširila na susjednu Siriju u travnju ove godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.