Japan je u utorak ponovno pokrenuo reaktor u nuklearnoj centrali Sendai, unatoč protivljenju dijela javnosti nuklearnoj energiji nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine.

Tvrtka Kyushu Electric Power objavila je da je ponovno pokrenula reaktor 1 u nuklearnoj elektrani Sendai, koja se nalazi samo oko 50 km od aktivnog vulkana Sakurajime na južnom otoku Kyushuu.

Riječ je o prvom ponovnom pokretanju nuklearnog reaktora u Japanu u posljednje dvije godine, pošto su nakon potresa i tsunamija u ožujku 2011. i nuklearne katastrofe u elektrani Fukushimi postupno ugašeni svi japanski reaktori.

Reaktor u Sendaiju počet će komercijalnu proizvodnju struje u rujnu, a očekuje se da će u listopadu biti pokrenut i drugi reaktor u toj elektrani.

Lokalni mediji objavili su da su stotine ljudi prosvjedovale ispred centrale protiveći se ponovnom pokretanju reaktora.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.