Svemirska kapsula Sojuz prizemljila je u subotu u stepu jugoistočno od Dzhezkazgana u središnjem Kazahstanu, vrativši se s Međunarodne svemirske postaje (ISS) s tročlanom posadom u kojoj je i jedan kazahstanski astronaut.

Ruski kozmonaut i bivši zapovjednik ISS-a, 57-godišnji Genadij Padalka, vratio se sa svoje pete misije tijekom koje je u orbiti proveo rekordnih 879 dana. S njim su uspješno sletjeli Danac Andreas Mogensen iz Europske svemirske agencije (ESA), nazvan “danski Gagarin” po prvom čovjeku u svemiru Juriju Gagarinu, i kazahstanski kozmonaut Aidyin Aimbetov koji je orbiti proveo nešto manje od 10 dana.

Nekoliko sati kasnije njih su trojica helikopterom prebačena u zračnu luku u Astani, glavnom gradu Kazahstana, gdje ih je kao filmske zvijezde na crvenom tepihu dočekao predsjednik Nursultan Nazarbajev.

“Na svijetu je 200 država, ali nemaju sve sreću poslati svoje ljude u svemir”, kazao je Nazarbajev.

Mogensen je kazao da je posada imala “fantastičnu misiju” na ISS-u, s devet članova iz pet zemalja. Aimbetov se ukrcao na putovanje na ISS nakon što je britanska sopranistica Sarah Brightman, željna da kao turistica doživi svemir, u svibnju prekinula s priprema zbog obiteljskih razloga, ustupivši tako mjesto Kazahstancu.

Za desetak godina NASA planira poslati astronaute i dalje od ISS-a, 100 milijardi vrijednog laboratorija koji kruži na oko 400 kilometara iznad zemlje. Dugoročni je cilj oko 2030. poslati prvu ljudsku posadu na Mars.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.