Stranka mijanmarske oporbene čelnice Aung San Suu Kyi osvojila je u središnjim dijelovima zemlje više od 80 posto glasova na nedjeljnim općim izborima, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Nacionalne lige za demokraciju (NLD) Win Htein, pozivajući se na dosad prebrojane glasove u gusto naseljenim područjima zemlje, prenose agencije.

Htein je dodao da je u drugim područjima zemlje, poput država Mon i Kayin, glavna oporbena stranka NLD osvojila oko 65 posto glasova, što bi joj trebalo osigurati premoćnu izbornu pobjedu na prvim slobodnim izborima u zemlji u zadnjih 25 godina.

“Prerano je čestitati našim kandidatima”, rekla je stranačka čelnica Suu Kyi u sjedištu stranke, “ali mislim da svi imaju predodžbu o rezultatima”.

Nisu objavljene nikakve izlazne ankete u zemlji, koja je bila pod vladavinom vojne hunte od 1962. do 2011. a trenutno je na vlasti provojna Stranka unije, solidarnosti i razvoja (USDP).

Prebrojavanje glasova počelo je netom nakon zatvaranja birališta na prvim slobodnim izborima od 1990. kad je Suu Kyi također premoćno pobijedila ali joj vojska nije dopustila preuzimanje vlasti.

Prema procjenama, odaziv birača bio je oko 80 posto, a pravo glasa imalo je više od 30 milijuna stanovnika Mianmara, nekadašnje Burme. Glasovanje je proteklo glatko, uz tek manje nepravilnosti.

Među više od 90 stranaka čiji su se kandidati natjecali za 325 mjesta u donjem i 168 u gornjem domu parlamenta, odlučujuću bitku vodili su provojna Stranka unije, solidarnosti i razvoja (USDP) i NLD 70-godišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir Suu Kyi. Povrh izabranih, još četvrtinu zastupnika u oba doma imenuje vojska, što mianmarski sustav čini jedinstvenim u svijetu.

Prvi se službeni rezultati očekuju u ponedjeljak poslijepodne.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.