Francuske vlasti najavile su da će do početka ljeta otvoriti prvi centar za deradikalizaciju mladih Francuza koji su pod utjecajem islamističkog džihadizma, no lokalne vlasti i stanovništvo strahuju i prosvjeduju jer nisu bili konzultirani.

Ovog se tjedna doznalo da bi centar za preodgoj radikalizirane mladeži koja bi se pod utjecajem džihadista mogla pridružiti takozvanoj Islamskoj državi u Siriji, gdje se već bore stotine mladih francuskih muslimana, trebao bio smješten u zgradi škole koja je izvan upotrebe blizu mjesta Beaumont-en-Veron u središnjoj Francuskoj.

Lokalne vlasti zapanjene su, a u stanovništvo se uvukao strah od dolaska radikaliziranih mladih ljudi.

“Kako sad mogu reći svojim građanima da će u njihovoj blizini živjeti radikalizirane osobe i da je sve u redu, da zbog toga ne trebaju brinuti?”, upitao se gradonačelnik susjednog mjesta Chinon Jean-Luc Dupont Dupont.

“Već same priče o dolasku ljudi koji su potpali pod radikalizaciju ljudima djeluju zastrašujuće i oni postavljaju mnoga pitanja. Svi znamo što se dogodilo u Parizu, sutra i mi možemo biti na redu”, kazao je uznemireni stanovnik anonimno za radio “Europe1”.

Predviđa se da bi prvi centar za deradikalizaciju primio najprije oko 30 osoba, a uključio bi u svoj program mlade u dobi od 18 do 20 godina, no na dobrovoljnoj osnovi.

Ustanova službenog naziva Centar za reintegraciju i građanski odgoj djelovala bi kao internat u kojemu bi mladi ostajali deset mjeseci, s mogućnošću odlaska kući preko vikenda. Predviđa se i mogućnost da se za vrijeme deradikalizacije mladi polaznici uključuju u rad lokalnih poduzeća kao pripravnici, ali bi se od svojih vršnjaka u toj sredini razlikovali po tome jer bi nosili uniforme.

Francuske su vlasti najavile konzultacije s lokalnim stanovništvom kako bi im pružile punu informaciju, zaustavile glasine i smirile njihove strahove da bi zbog smještaja ustanova za ideološku dekontaminaciju u njihovoj sredini i sami mogli postati metom terorista.

Komentiraj

FOTO:Screenshot
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.