Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obilježava prvu godinu mandata prijamom za građane u sklopu “Dana otvorenih vrata” u Uredu Predsjednice RH.

Oko 200 građana je preko internet stranice Ureda prijavilo svoj dolazak, piše Dnevnik.hr.

Oko 11 sati predsjednica Grabar-Kitarović obratila se okupljenima na Patnovčaku:

“Prije svega želim vam srdačnu dobrodošlicu na dan otvorenih vrata. Ovaj dan je važan jer obilježavamo prvu godišnjicu mandata. ovo je poseban dan jer držim da je dužnost nas državnika biti među građanima što je moguće više jer od vas dobivamo ocjene o onome što i kako radimo i što mislite da bismo mogli napraviti za našu domovinu. ovi susreti mi daju ohrabrenje i snagu. Danas je poseban dan i jer ćemo uz vaš boravak ovdje, vaše pohođenje raznim uredima, imati i jedan poseban čin, a to je otkrivanje biste prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Ako je itko zaslužio da njegova bista bude ovdje je prvi hrvatski predsjednik koji je ovdje donosio ključne odluke. Njegova politika tada bila je politika pomirbe. Politika zajedništva koja se nastavlja na politiku pomirbe, politika zajedništva o kojoj govorim neprestance, iznimno je bitna. Ona znači da svi zajedno radimo u cilju bolje hrvatske domovine, u cilju boljih uvjeta za sve mlade i djecu, da ostaju u Hrvatskoj, a oni koji su otišli da se vraćaju. vjerujem da je Hrvatska jedna od najboljih mjesta u svijetu. vjerujem da među nama ima i budućih predsjednika, ministara, ministrica, ali i drugih znanstvenika, radnika, težaka, obrtnika koji će i dalje voditi Hrvatsku u budućnost.

Još jednom hvala vam na dolasku i što sa mnom obilježavate prvih godinu dana u kojima smo napravili puno. Hvala vam osjećajte se ugodno i svima vam želim puno uspjeha”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, prenosi Dnevnik.hr.

Autor poprsja Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, je akademski kipar Kruno Bošnjak. Portret Franje Tuđmana izliven je u bronci 1996. godine, u visini od 64 centimetra, a umjetnina vrijedi 22.500 kuna. Kruno Bošnjak nije naplatio svoj rad nego je, kao jedan od bliskih prijatelja Franje Tuđmana, poprsje poklonio tadašnjem uredu Predsjedika RH. Do danas poprsje nije bilo javno izloženo, a sada će biti postavljeno uz ostale hrvatske velikane.

Komentiraj